Kisebbségpolitika

VIII. Kárpátalja Nap Brüsszelben: mihamarabbi békére van szükség!

2023. 11. 15.

Immár nyolcadik alkalommal került megrendezésre a Brüsszeli Kárpátalja Nap Bocskor Andrea, a Fidesz EP-képviselője szervezésében a Liszt Intézetben. Az immár hagyományos rendezvény célja idén az, hogy felhívja a figyelmet a kárpátaljai magyar közösség helyzetére, a háború árnyékában megélt nehéz mindennapokra, valamint bemutasson egy szeletet a helyi magyar képző- és színművészetből, melynek kiváló alkotóművészeire méltán büszke a közösség. „A több mint másfél éve tartó háború súlyosan  rányomja a bélyegét a kárpátaljai emberek életére, a behívások és annak veszélye, hogy jövőre már talán nem tanulhatnak anyanyelvükön 5. osztálytól a magyar nemzetiségű diákok sok aggodalmat kelt a magyarokban. Ez csak tovább erősíti a mihamarabbi béke szükségességét az orosz-ukrán háborúban, mert ez élesztheti fel a jövőbe vetett hitet” – emelte ki nyitóbeszédében Bocskor Andrea.

Az est megnyitója keretében beszédet mondott Kovács Tamás Iván, Magyarország Belgiumba és Luxemburgba akkreditált nagykövete, Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke és Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke, valamint Kovács Zsófia, a Brüsszeli Liszt Intézet új igazgatója is köszöntötte a résztvevőket.

Az esemény Matl Péter Munkácsy-díjas szobrászművész „Ötösével” című kiállításának bemutatásával folytatódott. A művész alkotásai az 1944 őszén „háromnapi munkára”, úgynevezett málenkij robotra elhurcolt magyar és német nemzetiségű kárpátaljai férfilakosság tragédiáját, az ötösével számolt sorokon átélt reménytelenséget, és a kárpátaljai emberekre jellemző kitartást, jövőbe és Istenbe vetett hitet elevenítik meg.

Az est második felében a résztvevők a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház színészei által bemutatott „Tart6atlan” című zenés-verses előadást láthatták. A színdarab középpontba helyezi az életet és a reményt a mindennapok nehézségei mögött. Az előadás a kárpátaljai magyar nők kitartását szimbolizálja a jelenlegi háborús időszakban, és az ott élő családok egymásba vetett bizalmát, hiszen a nőknek családfőként is helyt kell tudniuk állni ezekben az embert próbáló időkben.