Felszólalások

A kisebbségi jogok biztosítása a bővítéspolitika alapkövetelménye volt és lesz!

2024. 03. 19.

Az Európai Parlament Külügyi Bizottsága (AFET) mai ülésén az Európai Tanács márciusi ülésének elkészítéseként eszmecserét folytatott a tagállamok külügyminisztereivel az EU bővítéspolitikájáról. Az ülést kezdeményező litván külügyminiszter azzal vádolta meg Magyarországot, hogy az ukrán csatlakozási folyamatban zsarolásként használja a nemzeti kisebbségi jogok kérdését. Bocskor Andrea, a Fidesz kárpátaljai származású EP-képviselője válaszában kiemelte: a kisebbségi jogok védelme és a diszkriminációmentesség alapvető európai értékek, nem lehet őket szőnyeg alá söpörni, kreált problémának vagy politikai zsarolásnak címkézni.

„Felháborítóak azok a megjegyzések, amelyek szerint a kisebbségek védelmének kérdése csak mesterségesen kreált probléma, vagy zsarolás. A kisebbségi jogok védelme és a diszkriminációmentesség alapvető európai értékek, nem lehet szőnyeg alá söpörni őket” – reagált Bocskor Andrea, a Fidesz EP-képviselője az ukrajnai magyar kisebbség kérdését elbagatellizáló litván külügyminiszter kijelentésére.

„Az Ukrajnában élő kisebbségeknek ugyanazokat a jogokat kell biztosítani, mint a többségi nemzetnek. Ennek teljesítésével lehet tovább haladni az EU csatlakozás útján. A csatlakozási folyamatnak érdemalapúnak kell lennie” – tette hozzá a képviselő.

Az ülésen Magyarországot dr. Sztáray Péter a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkára képviselte, aki elmondta, hogy Magyarország számára a bővítéspolitika a kezdetektől stratégiai jelentőséggel bír. Ukrajnával kapcsolatban, továbbá a Magyarországot ért kritikára válaszul kiemelte, nem lehet zsarolásról beszélni. Minden egyes tagjelölt országnak meg kell felelnie a Bizottság és a tagállamok által meghatározott feltételeknek, és Ukrajna előtt még hosszú út áll ezen a téren. A nemzetépítés nem párosulhat a kisebbségi jogok korlátozásával, ebből Magyarország nem enged. Tavaly decemberben Ukrajna fontos lépéseket tett a kisebbségvédelem terén, de még sok a tennivalója. Magyarország támogatja Ukrajna európai perspektíváját, de ehhez az országnak is teljesítenie kell.

Brüsszel, 2024. március 19.