Oktatás és kultúra

Nemet mondunk a brüsszeli cenzúratörvényre!

2024. 03. 13.

Az Európai Parlament ma elfogadta az ún. uniós médiatörvényt. Bár a rendeletjavaslat elvileg a “médiapluralizmust” és a “média függetlenségét” kívánta védeni, valójában azonban ez egy brüsszeli cenzúratörvény, amely a Soros-hálózat szervezeteinek a véleményezése alapján, a tagállamok hatásköreibe beavatkozva akarja rendszabályozni a tagállami médiarendszereket. Bocskor Andrea, a Fidesz EP-képviselője a döntés kapcsán kiemelte: “A jogszabály egy újabb brüsszeli beavatkozás a tagállamok szuverenitásába. Az uniós szabályozás célja, hogy csak Brüsszel hangja szólalhasson meg a tagállami nyilvánosságban, és lehetőséget teremt arra, hogy Brüsszel elnyomja a nemzeti és keresztény-konzervatív véleményeket, értékeket. Ez elfogadhatatlan. Brüsszel a szemünk láttára építi fel a média feletti totális kontrollt, egy központosított cenzúrát.”

A képviselő kifejtette: “A jogszabály a médiapiaci sajátosságokat figyelmen kívül hagyva egységes, minden tagállam számára kötelező szabályrendszert határoz meg, s akár szankciókkal is korlátozhatja bizonyos tartalmak megjelenését a tagállami közmédiában. Ebből világosan látszik, hogy mi a szabályozás valós célja.”

“Magyarország elkötelezett a szabad véleménynyilvánítás és a sokszínű médiatartalom iránt. Mi magyarok, már 1848-ban is tudtuk, mi a sajtószabadság. Ezért egyértelmű, hogy a közelgő EP választásokra is tekintettel ez a szabályozás is egy újabb eszköz a jobboldali erők gyengítésére, elhallgattatására!”- tette hozzá a képviselő.

Bocskor Andrea rámutatott: a ma elfogadott jogszabály alattomos hatáskörbővítést jelent az EU részéről, hiszen a szabályozás tárgya, az EU alapító szerződései szerint nem EU-s hatáskör, hanem tagállami, amibe Brüsszel nem szólhat bele. „Kiállunk Magyarország szuverenitásáért és a vélemény- és szólásszabadság mellett!” – emelte ki a képviselő.