Oktatás és kultúra

Valódi megoldásokat a roma gyerekek oktatásáért!

2023. 10. 05.

Az Európai Parlament tegnapi plenáris ülésén a képviselők a roma gyermekek oktatásban való szegregációjával és diszkriminációjával foglalkozó javaslatról szavaztak. Bocskor Andrea és Járóka Lívia, a Fidesz európai parlamenti képviselői szerint az előterjesztés megoldási javaslatok helyett a roma gyerekek helyzetét kihasználva, a tényeket figyelmen kívül hagyva egyes tagállamokat állít pellengérre. 

„A roma gyerekek integrációja az oktatásba sajnos uniószerte általános probléma.  Éppen ezért érthetetlen, hogy egyes tagállamok a bizonyítottan jó, eredményes integrációs gyakorlataik elismerés helyett miért alaptalan kritikát kapnak. Több ország, pl. Magyarország kiemelkedő eredményeket ért el az integráció területén, modellértékű intézkedésekkel segíti a beilleszkedést és a szegénységből való kilépést, ilyen a gyermekek 3 éves kortól kötelező óvodába járása vagy különböző roma felzárkóztató- és ösztöndíj-programok finanszírozása, a szegregált osztályok számának jelentős csökkentése. Ennek ellenére, a jelentésben több más ország mellett pellengérre állítják Magyarországot is, a valósággal ellentétben azt állítják, hogy nem hatékonyak az intézkedéseink”  – hangsúlyozta Bocskor Andrea. 

„Felháborító, hogy az EP baloldali többsége a Néppárttal együtt támogatja olyan módosítások elfogadását, melyek megszüntetnék a Bizottság elszámoltathatóságát az elmúlt tíz évben elköltött oktatási forrásokat illetően. Így nem lenne átlátható, hogy az elmúlt tíz évben elköltött források hogyan hasznosultak, mely tagállamokban nem hívtak le forrásokat a roma integrációra, és mely tagállamokban éltek vissza a biztosított forrásokkal. Világos tehát, hogy az EP baloldali többsége ezzel az állásfoglalással valójában a roma gyerekeket használja fel arra, hogy olyan tagállamokat, mint Magyarországot, nem jól teljesítő tagállamként mutassa be. Figyelmen kívül hagyva a tényt, hogy Magyarország nem csak a 2011-es európai roma stratégia elfogadását kezdeményezte és segítette annak elfogadását, hanem a Bizottság felmérései alapján is ezen a területen kiemelkedő eredményeket elért uniós tagállam. Úgy vélem ez az EP javaslat súlyos visszalépést jelent az uniós roma oktatáspolitikában, ezért képviselőcsoportunk nem tudta támogatni”– hangsúlyozta Járóka.

Strasbourg, 2023. október 5.