EU és Ukrajna

Politikai akarat szükséges a mielőbbi békéhez

2023. 07. 12.

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén az Ukrajnában dúló háborúval foglalkozott, az Európai Tanács 2023. június 29–30-i ülésének következtetései kapcsán tartott vitában. Bocskor Andrea, a Fidesz EP-képviselője a téma kapcsán kiemelte: „Mielőbbi békére van szükség, ez mindenkinek az érdeke. Ukrajna több tucat nemzetiséget magába foglaló társadalommal bír, ezért kiemelten fontos a társadalmi megbékélés és egyetértés. Éppen ezért nem szabad figyelmen kívül hagynia a demokratikus reformok végrehajtása során azt sem, hogy a nemzeti kisebbségek jogai garantálva legyenek. Ennek érdekében folyamatos párbeszédre van szükség.

„Több mint 500 napja már, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. Több tízezren vesztették életüket, sebesültek meg, köztük civilek, gyerekek. Több millióan várják, hogy hazatérhessenek, kérdés, hogy hová? Hiszen az ország keleti része romokban hever, az otthonok lakhatatlanná, az iskolák, óvodák katonai célponttá váltak, nincsenek többé utcák, parkok, játszóterek. A keleti országrész mára az emberi szenvedések és a halál otthonává vált. Ennek mielőbb véget kell vetni és meg kell akadályozni a háború további eszkalálódását” – hangsúlyozta a képviselő.

Bocskor Andrea hozzátette: „Érthetetlen, hogy a XXI. században ott tartunk, hogy nem a megbékélésért, nem az emberek biztonságáért, az emberi szenvedés megfékezéséért küzdünk. Nekünk közösen, együttes erővel az azonnali tűzszünetért és a békéért kellene küzdeni, amit nagyon hamar elérhetnénk, ha meglenne a kellő politikai akarat a megbékélés érdekében létrejött Európai Unióban!”

Strasbourg, 2023. július 12.