Felszólalások

A békével tehetünk a legtöbbet a gyermekekért!

2024. 03. 13.

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén az Oroszországba erőszakkal elhurcolt ukrán gyermekek helyzetét és sürgős megoldásának szükségességét tárgyalták. Bocskor Andrea, a Fidesz EP-képviselője felszólalásában hangsúlyozta: „Mindent meg kell tennünk, hogy a deportálásokat megakadályozzuk és az elhurcolt gyermekek visszatérhessenek családjukhoz! Mint minden gyermeknek a világon, nekik is joguk van a stabil, biztonságos környezethez, otthonhoz, az oktatáshoz, az egészségügyi ellátáshoz. Ezt csak a mihamarabbi béke teheti lehetővé! A békével tehetünk a legtöbbet a gyermekekért!”

„Az ukrajnai emberek már több mint két éve szenvednek az országban dúló szörnyű háborútól, köztük a harcok legvédtelenebb áldozatai, a gyermekek is. A gyermekek lelki és fizikai szenvedései mellett súlyos probléma, hogy több ezer gyermeket hurcoltak el Oroszországba” – mondta el a képviselő.

Bocskor Andrea kiemelte: „Bár az elhurcolások sokszor ártatlannak tűnő ürüggyel történtek, Oroszország nem segítette elő, sőt, több eszközzel akadályozta a gyermekek visszatérését, ami elfogadhatatlan! Ezzel megsértik a nemzetközi jogot és egyezményeket, az EBESZ kötelezettségeket, a IV. Genfi Egyezményt és az ENSZ Gyermekjogi Egyezményét is.”

„Soha, semmilyen körülmények között nem engedhetjük, hogy gyermekek szenvedjenek! Garantálni kell az Ukrajnában élő gyermekek védelmét és biztonságát!” – tette hozzá az EP-képviselő.

Strasbourg, 2024. március 13.