Gyakornoki beszámolók

Molnár Réka gyakornoki beszámolója

2022. 11. 23.

Amikor májusban a Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző programján keresztül először látogattunk el Brüsszelbe, megtekintettük az Európai Parlament hatalmas épületét, belepillantottunk a mindennapi dinamikus munkába, még elképzelhetetlen volt számomra, hogy engem ér majd a megtiszteltetés, hogy Bocskor Andrea Független Európai Parlamenti képviselő gyakornokaként dolgozhatok Brüsszelben. Most viszont másfél hónap élményeiről számolhatok be úgy, hogy mindennek aktív részese lehettem.

Kezdetben a szakmai tapasztalatszerzés vonzott leginkább. Naponta nyomon követtem majd jelentéseket írtam a parlamenti és bizottsági ülésekről. Ezáltal betekintést nyerhettem az európai döntéshozás mindennapjaiba, első kézből értesülhettem aktuálpolitikai kérdésekről, az ukrán-orosz háború hatásairól. Részt vehettem a Kulturális és Oktatási Bizottság (CULT) és az Európai Parlament Külügyi Bizottság (AFET) munkájában. Nagyon pozitív élmény volt számomra, hogy egy októberi plenáris ülésszak idején én is elmehettem Strasbourgba, megtapasztalhattam a feladatok ottani megszervezésének ezer érdekes részletét, amit eddig csak a médiából láthattam.

A legmeghatározóbb élményeim mégis a megismert személyekhez köthetőek. Bocskor Andrea képviselőasszonyhoz, akinek elhivatottsága szülőhazám képviselete és a kárpátaljai magyar közösség sorsa iránt mély benyomást tett rám. Az iroda minden munkatársához, akiknek nagy köszönettel tartozom. Molnár D. Dianának és Bodnár Alexandrának, akik első naptól kezdve igazi csapattagként fogadtak, támogattak és olyan munkahelyi légkört teremtettek, ami példaértékű számomra és Varga Anikónak, akitől hasznos tanácsokat és bíztatást kaptam.

A képviselőasszony és az irodája által valósulhatott meg idén immár a VII. Brüsszeli Kárpátaljai Nap, amelynek szervezésében örömmel segítettem. A parlamenti tevékenységeken kívül lehetőségem adódott különböző rendezvényeken, fogadásokon részt venni, ahol számos politikussal, diplomatával sikerült találkozni, tartalmas beszélgetéseket kialakítani. Megismerkedtem más képviselőkkel, asszisztenseikkel is, valamint gyakornokaikkal, akik közül néhánnyal szoros barátság alakult ki.

Ez a másfél hónap hatalmas élmény volt számomra. Rengeteg tapasztalatot szereztem és nagyon örülök, hogy bár kis időre, de tagja lehettem Bocskor Andrea képviselőasszony irodájának. Ezúton szeretnék köszönetet mondani a képviselőasszonynak, hogy ilyen tartalmas időt tölthettem az Európai Parlamentben.