Gyakornoki beszámolók

Királyi Csilla gyakornoki beszámolója

2023. 12. 13.

Íme, elérkezett a gyakornoki időszakom utolsó hete. Ülök az irodában a munkatársakkal, mindenki dolgozik, közben pedig egyszer-egyszer eszünkbe jut, hogy én már jövő héten nem leszek itt. Hitetlenkedve írom ezeket a sorokat, hiszen nagyon furcsa: már eltelt két hónap a kiérkezésem óta, és mindez szinte csak egy hétnek tűnt.

Az egészet még ahhoz a bizonyos egy évvel ezelőtti döntésemhez vezethetném vissza, amikor is jelentkeztem az MCC Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző programjára. Ennek a képzésnek egyik ötletgazdája és támogatója Bocskor Andrea képviselőasszony, így nem csoda, hogy ő is személyesen megismerkedik a diákokkal a hétvégék során. Nekem is itt volt szerencsém megismerni Andreát személyesen is.

Ennek a programnak a keretein belül ellátogattunk a brüsszeli Európai Parlament épületébe, a NATO székhelyére, és a Brüsszeli Magyar Nagykövetségre. Egy röpke betekintést nyerhettem már akkor is ezen intézmények működésébe testközelből. Kimondhatatlan élmény volt az eurokratáktól és látogatócsoportoktól zsúfolt brüsszeli európai negyedben sétálni már akkor is.

Már az első percek előtt is nagyon izgatott voltam és kíváncsi, hogy milyen tevékenységi körökbe fognak bevonni engem, mik lesznek a feladataim. Már otthon is igyekeztem felkészülni lelkileg, utánanéztem jobban a Parlament működésének és Andrea tevékenységi körének is.

Kiutazásom előtt nagyon segítőkész volt az iroda, így viszonylag nyugodtan indultam útnak. Az első hét a lakó- és munkahely, a feladataimmal való megismerésének ideje volt. Nagyon sok új élmény, inger, név és arc fogadott. Minden percét élveztem.

Ittlétem során mindennapos és állandó feladat volt a sajtószemlék készítése. Figyelemmel követtem a Kulturális és Oktatási Bizottság (CULT) és az Európai Parlament Külügyi Bizottság (AFET) munkáját.  Különböző tanácskozásokon és előadásokon vehettem részt a parlamenti mindennapokban. Ezen kívül az októberi és novemberi időszak a Kárpátalja Nap előkészületeivel zajlik minden éven, így ez idén sem volt másképp. Sokat segíthettem én is ennek az előkészületeiben és lebonyolításában. Különösen örülök, hogy sok kreatív (plakát, brossúra, képeslaptervezés, videó készítés) feladatot is kaptam. Mivel én fordító és tolmács szakos diák vagyok, így az irodai feladataim révén sok tapasztalatot gyűjthettem a szakszövegek fordítása kapcsán is.

Az Európai Parlament működéséhez hozzátartozik az is, hogy havonta egy hetet nem Brüsszelben, hanem Strasbourgban dolgozik az egész Európai Parlament. Ennek köszönhetően én is elutazhattam Strasbourgba és megtapasztaltam, milyen ez a „kettős” munkahely.  Ismét egy új hely fogadott, de ismerős arcokkal és megszokott feladatokkal.

Hálás vagyok, hogy csodás embereket ismerhettem meg, barátokat szerezhettem és szakmai kapcsolatokkal is bővültem. Hétköznap konferenciákat, eseményeket látogattunk munka után, hétvégente pedig sok helyre el tudtunk látogatni a gyakornoktársaimmal Belgium szerte. Ez pedig nem egy mellékes része a gyakornokságnak, hiszen a világot megismerve önmagunkat is jobban megismerjük.

Végül, de főképp nem utolsósorban, köszönettel tartozom a Bocskor-irodának. A képviselő asszony az otthoni szervezetekkel együttműködve hatalmas erőfeszítésekkel védi és küzd a kisebbség jogainak fennmaradásáért. Megtiszteltetés volt, hogy részt és bizalmat kaptam a képviselő asszony feladatainak segítését illetően, hogy részese lehettem korszakalkotó döntéseknek és vitáknak, amiket mások majd a történelemkönyvekben olvashatnak. Kimondhatatlan érzés.

Köszönöm a bizalmat, a lehetőséget és a sok-sok segítséget Bocskor Andreának és az asszisztenseinek, Alexandrának, Diánának és Zsófinak!