Oktatás és kultúra

„Málenkij robot” kiállítás Mátészalkán

2015. 08. 10.

A megnyitóra auguszuts 10.-én 18:00 órakor került sor a Szatmári Múzeumban. A vendégeket a mátészalkai Szatmári Múzeum igazgatója, Cservenyák László és Torma Tamás alpolgármester mellett Kovács Sándor országgyűlési képviselő köszöntötte, aki azt hangsúlyozta, fontos hogy a határon túliak és az anyaországiak együtt emlékezzenek a magyarság eseményeire.

A kiállítást Bocskor Andrea európai parlamenti képviselő nyitotta meg, aki elmondta, a kiállítás célja hogy Kárpátaljáról ne csak az orosz-ukrán konfliktus kapcsán beszéljenek, hanem ismerjék meg a kárpátaljai magyar közösség múltját is.

„Európában illetve az Európai Parlamentben manapság sokat beszélnek Ukrajnáról, a sajnálatos módon jelenleg zajló orosz-ukrán konfliktus kapcsán, a kiállítás egyik célja tehát hogy egy picit érzékeltessem azt,  nem csak ez a része, nem csak ez a vonatkozása létezik Kárpátaljának, hanem van egy olyan kis szegmense, mint a kárpátaljai magyar közösség, melynek a múltja és történelme szervesen a magyar nemzet részét és a magyar történelem részét képezi” -nyilatkozta a képviselő asszony.

Molnár D. Erzsébet, a II.Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán működő Lehoczky Tivadar Intézetének kutatója, a kiállítás szakmai anyagának összeállítója kiemelte : „Az elhurcoltakról az itthon maradottak csak elvétve jutottak információkhoz. Huszonnyolcezer Kárpátaljai került a sztálini lágerekbe. Az elhurcoltaknak legalább az egyharmada odamaradt, hogyha ezt az egyharmados arányt vonatkoztassuk le a kárpátaljai magyarok esetében, legalább 9-10ezren nem jöhettek haza, a túlélők is ezt támasztják alá”.