Oktatás és kultúra

Magyar siker – Oscar-díjas lett a Saul fia

2016. 02. 29.

Ma hajnalban adták át az Amerikai Filmakadémia, és ezzel a világ legrangosabb filmes elismerését, az Oscar-díjat. Az idei díjkiosztót mi, magyarok 34 év után újra izgatottan vártuk, hiszen magyar filmet is jelöltek a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában.Nemes Jeles László „Saul fia” című filmje végül meghozta a várt magyar sikert, elnyerte az aranyszobrot.

„Az EU és az Európai Parlament maga is kiemelten fontosnak tartja az európai alkotások támogatását. A Saul fia az EP Lux-díjának elődöntősei között is ott volt. A magyar filmgyártás világszínvonalú művekkel büszkélkedhet, a Magyar Filmalap pedig versenyképes ötleteknek és elképzeléseknek tud segítséget nyújtani” – mondta Bocskor Andrea. Nemes Jeles László filmtervének megvalósításához a Magyar Filmalap 321,6 millió forintos támogatással járult hozzá.

Mint ismert, a 2015-ben bemutatott magyar filmdráma a tavalyi cannes-i fesztiválon elnyerte a fesztivál nagydíját, majd a 73. Golden Globe-gálán első magyar alkotásként elvitte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó elismerést. Ezt követően megkapta a Brit Független Filmdíjat, a New York-i Filmkritikusok Egyesületének legjobb első filmes díját és a Los Angeles-i Filmkritikusok Szövetségének legjobb külföldi filmes díját. Ráadásul a Saul fia február 27-én, Los Angelesben az Independent Spirit Awardson is elnyerte legjobb külföldi filmnek járó díjat.

Bocskor Andrea sajtóközleménye
Brüsszel, 2016. február 29.