Magyar női festőművészek alkotásai az Európai Parlamentben

2015. 11. 10.

Az eseményt, a kiállítás háziasszonya Pelczné Dr. Gáll Ildikó, az Európai Parlament alelnöke nyitotta meg, aki ünnepi beszédében kiemelte, hogy a művészet szolgálat és felelősség is egyben, hogy tovább örökítsük kultúránkat és értékeinket. „Nagyon fontosnak tartom, hogy tovább örökítsük a tudásunkat, hagyományainkat. Ez közkincs. Az embereknek rá kellene eszmélniük, hogy vigyázzanak arra az értékre, ami az övék és ne más kultúrák legyenek az elsődlegesek” – hangsúlyozta a képviselő.

Bocskor Andrea, mint az Európai Parlament Kulturális és Oktatási bizottság alelnöke szintén köszöntötte a vendégeket, és elmondta, hogy a kultúra támogatása nagyon fontos prioritása az Európai Uniónak, elengedhetetlen tényező ahhoz, hogy az EU elérje a jólétre, szolidaritásra és biztonságra irányuló stratégiai célkitűzéseit.

Bocskor Andrea kiemelte, hogy Kárpátaljáról származó EP képviselőként nagy örömmel töltötte el, hogy kárpátaljai alkotók művei is megtekinthetőek a kiállítás keretében, Kulin Ágnes és Veres Ágota, a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának alkotói is lehetőséget kaptak, hogy bemutassák festményeiket az egy héten keresztül megtekinthető tárlaton.  „A kárpátaljai magyar festők is szerves részei az egyetemes magyar kulturális és művészeti életnek, ezt tanúsítják az itt látható művek is.”

A kiállítás létrejöttéért a képviselők köszönetet mondtak Simonffy Márta kurátor asszonynak, az MKISZ elnökének és Urbán Ágnesnek, a Szövetség főtitkárának.