Látogatócsoport

Kárpátaljai látogatócsoport Brüsszelben

Kárpátaljai látogatócsoport Brüsszelben

2015. 10. 16.

A brüsszeli tartózkodás első napján a délelőtti órákban buszos városnézésre nyílt lehetőség, mely során megtekintésre került számos helyi nevezetesség, köztük a Heysel parkban található monumentális Atomium, amelyet az atomkor szimbólumának szántak. Megtekintették a Szent Szív Székesegyházat, amely 93 méteres magasságával az ötödik legnagyobb templom a világon, és a Cinquantenaire parkot is, melynek leglátványosabb emlékműve a Brüsszeli dicső múltját megörökítő diadalív. Az Európai Parlament munkájával ismerkedő csoportnak alkalma volt megtekinteni Európa modenkori történelméről és az Európai Unió megalakulásáról összeállított interaktív kiállítást a Parlamentárium épületében.

Délután az Európai Parlament tevékenységéről a csoport tagjainak Láng Péter, a magyar látogatócsoportokért felelős ügyvivő tartott előadást, valamint Bocskor Andrea képviselő asszony mutatta be munkáját, mely során megosztotta a csoporttal a feladatköreit a parlamentben és az intézményen kívül, kiemelve, hogy számos feladatköre közül különösképpen örömmel tölti el a Kárpátaljai közösség képviseletének feladata az európai és anyaországi fórumokon, rendezvényeken.

Az első nap végének közeledével Brüsszel óvárosában a város történelmi részének megtekintésére nyílt lehetősége a látogatócsoporntnak, mely során a belváros nevezetességeit, a Grand Place teret és a Manneken Pis szobrot csodálhatták meg és a helyi gasztronómia ízeit is megtapasztalhatták.

A látogatás második napján a csoport Brugge-be látogatott, ahol városnéző séta során a résztvevők megtekintették az UNESCO világörökségéhez tartozó flamand Begina-udvarokat, a Miasszonyunk Templomot, melynek tornya a Benelux államok legmagassabbika, a Fő teret és annak nevezetes tornyát a Belfort-ot számos más látnivalóval egyetemben. A túra során a csoportnak lehetősége volt megismerkedni a történelmi óvárossal, amely különösképpen nevezetes helyi csipke- és csokoládékészítési mesterségéről,és a várost átszövő kanális-hálózatáról, melynek köszönhetően észak Velencéjének is nevezik.