Látogatócsoport

Kárpátaljai látogatócsoportot fogadott Bocskor Andrea Strasbourgban

2017. 06. 23.

Bocskor Andrea Európai Parlamenti képviselő jóvoltából a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) munkatársai, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) tagjai és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezetének (KMKSZ ISZ) aktivistái Strasbourgba látogattak június 12 – 15 között.

A látogatócsoport először Mutzig nevű francia kisvárosba érkezett. Másnap a program Strasbourgban folytatódott, ahol először az Európai Parlament épületébe nyert betekintést a kárpátaljai csoport. A látogatás során előadásokon és közvetlen beszélgetéseken keresztül a résztvevők megismerkedhettek az Európai Unió polgárainak érdekeit képviselő parlament munkájával. Bocskor Andrea üdvözölte a kárpátaljaiakat, majd ismertette a parlamentben folyó munkáját, szakterületeit és a nemrég életbelépett ukrajnai vízummentességbe fektetett munkájukat, ami a kárpátaljai magyar közösség szempontjából is jelentős előrelépést jelent. Köszöntötték a csoportot Deli Andor, vajdasági, Csáky Pál felvidéki és Winkler Gyula erdélyi képviselők is, akik  a magyar érdekképviselet érdekében kifejtett munkájukról is meséltek. A találkozások után a látogatócsoport a parlament karzatáról figyelhette a plenáris ülés munkáját.

A Parlamentben tett látogatás után a csoport tagjai üvegtetejű hajóval tekintették meg Strasbourg történelmi városrészét. Ezt követően tartalmas és élményekben gazdag városnézésre került sor, melynek során megismerkedhettek a belváros nevezetességeivel, többek között megcsodálhatták a monumentális vörös márvány Notre Dame Katedrálist. A résztvevők az elzászi régió szépségein túl a helyi konyha remekeibe is betekintést nyerhettek.

A kárpátaljai csoport hálás szívvel tért haza, s ezúton is köszönetét fejezi ki Bocskor Andrea képviselő asszonynak és segítőinek a meghívásért, a vendéglátásért, a feledhetetlen élményekért és a színes programokért.

Pallay Katalin