Hírek

Gulag/Gupvi Emlékév

Gulag/Gupvi Emlékév

2015. 09. 22.

 Az oldal közleménye szerint a GULAG/GUPVI Emlékév célja, hogy rámutasson a politikai propaganda és a valóság közötti különbségre, és emléket állítson mindazoknak, akik a „propaganda évtizedeiben” nem mondhatták el mindazt, amit meg- és átéltek.
"Legyen tehát ez az Emlékév – amely 2017. február 25-ig tart – mementó és erőt, hitet adó valamennyiünk számára, akik tudjuk: múltunk hiteles ismerete nélkül nem építhető a jövő, a múlt áldozatai emlékének megőrzése nélkül elveszítjük nemzeti múltunk egy darabját" – olvasható a hivatalos honlapon.
  
Az emlékév meghirdetésekor határozat született egy emlékbizottság létrehozásáról is, melynek elnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. A GULAG/GUPVI Emlékbizottság feladata az emlékévhez kapcsolódó események és programok véleményezése és koordinálása. A bizottság tagjai a meghatározott miniszterek által kijelölt személyekből, valamint a felkért szervezetek képviselőiből áll össze.

A Magyar Kormány tagjain kívül további tagok még a kormány által felkért szervezetek, mint a Magyar Tudományos Akadémia, a Gulágkutatók Nemzetközi Társasága, a Lénárd Ödön Közhasznú Alapítvány, a Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Körének, a Szovjetunióban volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezete, melyek szintén delegálnak egy-egy állandó tagot a Bizottságba. Mellettük a Bizottság állandó tagja továbbá: a XX. Század Intézet főigazgatója, a VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatója, és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnöke, és Bocskor Andrea, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője is. Az Emlékbizottság ülésének állandó meghívottja a Németországi Szövetségi Köztársaság magyarországi nagykövete.
 
A GULAG/GUPVI Emlékév hivatalos honlapján pályázati kiírások is találhatóak
A Szovjetunióba hurcolt politikai folyok és áldozatok emlékévének alkalmából négy pályázati kiírás megjelentetését tervezi az Emberi Erőforrások Minisztériuma, melyekre a 2015 és 2016 években nyílik lehetőség pályázni.
 
Az „Elhallgatott történelem” (GUL-15-A) című témakörhöz kapcsolódó pályázatok célja az eddig elvégzett kutatások, illetve új kutatások eredményeinek megismertetése hazai és nemzetközi szinten. A pályázatok támogatják a tanulmányutakat hadifoglyok és civil elhurcoltak összegyűjtésére létrehozott gyűjtőtáborok helyszíneire, emlékhelyekre.
 
A „KOR-dokumentumok” (GUL-15-B) című témakörhöz kapcsolódó pályázatok nemzetközi, országos, helyi és nemzetiségi kiállításokat, ehhez kapcsolódó kiadványokat, valamint regionális és helytörténeti kutatások anyagának megjelenését támogatják.
 
„A mi történetünk” (GUL-15-C) című témakörhöz kapcsolódó pályázatok a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások személyes történetének felkutatásában és ezek megjelentetésében nyújt segítséget többek között filmek, dokumentumok, oktatási anyagok elkészítésével. A nyertes filmek és irodalmi alkotások egy része lehetőséget kap az országos médiában való megjelenésre. A pályázatra magánszemélyek jelentkezhetnek.
 
Az „Emléktáblák kihelyezésének támogatása” (GUL-15-D) című témakörhöz kapcsolódó pályázatok célja egységes emléktáblák elhelyezése minden olyan érintett településen, ahonnan áldozatokat hurcoltak el politikai fogolynak vagy kényszermunkásnak. A pályázatokra a helyi és nemzetiségi önkormányzatok, valamint a magyarországi és határon túli civil szervezetek pályázhatnak.
 
A pályázatok elbírálása szakaszosan történik. A kiírások dátuma és a beadási határidők később kerülnek kihirdetésre a részletes pályázati tartalommal és a dokumentációval együtt.

A pályázatokat az Emberi Erőforrások Minisztériumának megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő hirdeti meg, és teljes egészében megtekintő a www.beszedesmult.hu című honlapon.