Kisebbségpolitika

Fel kell lépnünk Ukrajna kisebbségi jogtiprásaival szemben

2023. 09. 12.

Bocskor Andrea, a Fidesz EP-képviselője az Európai Parlament plenáris ülésén emelt szót az Ukrajna uniós értékekkel szembemenő, diszkriminatív kisebbségi politikájával kapcsolatban. „Ukrajnában másfél éve háború dúl. A nemzeti kisebbségek, így a kárpátaljai magyarok is harcolnak az ország védelmében, befogadják a menekülteket, teszik a dolgukat a mielőbbi béke reményével. Ennek ellenére a kisebbségi jogaik 2017 óta folyamatosan szűkülnek. Tennünk kell azért, hogy ez a helyzet rendeződjön!” –  hívta fel a figyelmet a képviselő.

A nemzeti kisebbségek védelmében fellépő képviselő kiemelte: „Az EU, a Velencei Bizottság, és több Uniós tagország is kérte már Ukrajnát, hogy garantálják a nemzetközi kötelezettségvállalások szerinti kisebbségi jogokat, állítsák helyre a korábbi anyanyelvi és oktatási jogokat. Ez a 2022-es kisebbségi törvényben nem valósult meg, de az első olvasatban elfogadott módosítási tervezet sem orvosolja a főbb gondokat. Egy Unióba törekvő ország nem foszthatja meg európai kisebbségeit attól, hogy anyanyelvi iskolákat működtessenek és nemzeti közösségként éljenek történelmi lakóhelyükön”.

„Ezért felháborító, hogy egy kárpátaljai magyar iskolában indokolatlanul váltották le a kisebbségi igazgatót, a tanévnyitón megtiltották a magyar nemzeti szimbólumok használatát és a himnusz lejátszását. Ez egyáltalán nem európai és nem demokratikus! Remélem tesznek majd ez ellen önök is!” – hívta fel a figyelmet a jogsértésekre Bocskor Andrea.

Strasbourg, 2023. szeptember 12.