Oktatás és kultúra

Elutasítjuk a Soros-hálózat megrendelésére készült, Magyarországot támadó jelentést!

2024. 01. 17.

Az Európai Parlament a tudományos kutatás szabadságának védelméről szóló jelentésről szavazott szerdai plenáris ülésén Strasbourgban. Kiállunk a tudományos kutatás szabadsága mellett, amely Magyarország Alaptörvényében rögzített, alkotmányos érték. Ez a jelentés azonban a Soros-hálózat megrendelésére készített újabb lejáratási kísérlet Magyarország ellen, amit képviselőcsoportunk határozottan elutasít.

Gyürk András, a Fidesz európai parlamenti képviselője a szavazás kapcsán elmondta: a Soros-hálózat, az Európai Parlament baloldali többségével együttműködve, a jogállamiságot követően, a tudományos kutatás szabadságának elvéből is politikai fegyvert akar kovácsolni. „A jelentés kizárólag Magyarországot nevesíti és a Soros-egyetem állítólagos bezárását és kiűzetését mutatja be, mint a tudományos szabadságot aláásó tényezőt. Azonban jól tudjuk, a CEU változatlanul működik Budapesten, a törvényeket pedig mindenkinek be kell tartania” – húzta alá a politikus. Gyürk András hangsúlyozta: Magyarország kiáll a tudományos kutatás szabadsága mellett, amely az Alaptörvényben rögzített, alkotmányos érték. „Ez a jelentés viszont nem erről szól, hanem egy, a Soros-hálózat megrendelésére készített, Magyarország lejáratására irányuló újabb kísérlet. Ezért ezt határozottan elutasítottuk” – fogalmazott.

Bocskor Andrea a Fidesz EP-képviselője hozzátette: „Elkeserítő azt látni, hogy az Európai Parlament sorra gyártja az olyan jelentéseket, melyben elítélik Magyarországot különböző mondvacsinált okokra hivatkozva. Közben pedig a legnagyobb jogtiprást maga az Európai Bizottság és a Parlament követi el, amikor megfosztja a magyar modellváltó egyetemek hallgatóit, oktatóit és kutatóit az Erasmus+ és Horizont Európa programokban való részvételtől pusztán azért, hogy zsarolhassák és politikai nyomást gyakoroljanak a magyar kormányra.”