Oktatás és kultúra

Elfogadhatatlan, hogy brüsszeli bürokraták a magyar hallgatókat és kutatókat akarják büntetni

2023. 07. 07.

Elfogadhatatlan a magyar hallgatók és kutatók hátrányos megkülönböztetése és a magyarországi egyetemek rektorai véleményének semmibevétele az Erasmus és Horizont programokat érintő brüsszeli büntető intézkedéseket illetően, ezért ismét számonkértük az Európai Bizottságot. Felháborítónak tartjuk, hogy az Európai Bizottság válaszában elhárítja magától a felelősséget. A magyar hallgatókra és kutatókra vonatkozó korlátozó intézkedések azonnali visszavonására van szükség!

A Fidesz európai parlamenti képviselői írásbeli választ igénylő kérdésben számonkérték az Európai Bizottságtól, hogy a magyar kormánnyal fennálló politikai vitái miatt hogyan fordulhat elő az egyetemek, a hallgatók és a kutatók megbüntetése. Kérdéseinkben határozottan tiltakoztunk, hogy politikai alapon hozott döntéssel magyar kutatók és hallgatók lehetőségeit veszik el. Arra vonatkozóan is kérdéseket intéztünk a Bizottsághoz, hogy milyen alapon nem fogadja el az egyetemek autonóm testületei által megválasztott vezetőinek véleményét, mert meggyőződésünk, hogy ez a magatartás az egyetemek autonómiájának a tényleges megsértése.

Bocskor Andrea, a Fidesz EP-képviselője kiemelte: „Megdöbbentő, hogy milyen semmitmondó és cinikus választ kaptunk a kérdéseinkre. Ugyanakkor az is bebizonyosodott, hogy az Európai Bizottság nem vállalja a felelősséget a magyar diákokat és kutatókat érintő korlátozásokért. A magyar hallgatókat és kutatókat ért jogtalan megkülönböztetéssel kapcsolatban nem fogadunk el kifogásokat. A helyzet egyetlen lehetséges megoldását követeljük: az Európai Bizottság azonnal szüntesse meg a magyar hallgatókra és kutatókra vonatkozó büntető intézkedéseket.