Hírek

El kell érni, hogy Ukrajnában tűzszünet legyen!

El kell érni, hogy Ukrajnában tűzszünet legyen!

2015. 02. 11.

Bocskor Andrea aggasztónak nevezte, hogy Moszkva még mindig nem ismeri be és nem hagyja abba a szeparatisták támogatását és felfegyverzését, továbbá nem vállalja a politikai felelősséget a helyzet eszkalálódásáért. Ennek következtében ugyanis emberek ezrei válnak földönfutóvá vagy halnak meg értelmetlenül. „E konfliktusnak nincs katonai megoldása és egyaránt káros az EU, Ukrajna és Oroszország gazdaságának. Ám nemzetiségtől függetlenül elsősorban az ukrán állampolgárok érzik a helyzet súlyosságát, ők érzik ugyanis a napi létbizonytalanságot, ők élnek félelemben, elszegényedésben. Ráadásul az orosz propaganda tovább súlyosbítja a helyzetet különböző rémhírek terjesztésével” – mutatott rá a fideszes EP-képviselő.
 
"Elengedhetetlen tehát egy azonnali tűzszünet elérése, vonják ki a térségből a nehézfegyvereket, gondoskodjanak a civilek biztonságáról, és a rendezéskor, nemzetközi garanciák mellett, vegyék figyelembe az országban élő valamennyi nemzetiség jogainak széleskörű biztosítását” – hangsúlyozta a néppárti politikus.
 
Az EP-képviselő szerint az EU-nak ezért egységesen és határozottan kell fellépnie, hogy sikerrel zárulhassanak a tervezett újabb minszki tárgyalások, mivel kézzel fogható és tartós eredményre van szükség. A civil lakosság érdekeit ez szolgálná leginkább.

 

Strasbourg, 2015. február 11.