Felszólalások

Bocskor Andrea felszólalása az Európai Parlament márciusi strasbourgi plenáris ülésén

2015. 03. 13.

Tisztelt Képviselőtársaim!

Elmar Brok képviselőtársunk alapos munkát végzett az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének az Európai Parlament számára készített éves jelentésével kapcsolatban, nagyra értékelem munkáját. Helytálló az a megállapítás, hogy az Európai Unió közvetlen szomszédságában drámai módon súlyossá vált biztonsági helyzet következtében gyors és hatékony erőfeszítésekre van szükség az európai értékek és érdekek védelme, a béke és a stabilitás helyreállítása és megőrzése érdekében. Ez fokozottan érvényes a több mint egy éve zajló orosz-ukrán konfliktus fényében, mely az EU szomszédságában zajlik.
Ennek kapcsán fontos, hogy az Ukrajna elleni orosz agresszióra válaszul elfogadott uniós szankciók mindkét minszki tűzszüneti megállapodás végrehajtásának, Oroszország nemzetközi kötelezettségei (fegyverszünet betartása, nehézfegyverek és katonák kivonása) teljesítése függvényében, egységes uniós álláspont kialakítása során módosíthatók legyenek.
Ennek nyomon követése a Bizottság illetékes szerveinek feladata. Szükséges, hogy az Unió továbbra is közös külpolitikai stratégiával rendelkezzen, és tagállamai szolidaritást mutassanak, és egységesen lépjenek fel az ukrajnai helyzet mielőbbi békés rendezése érdekében.

Strasbourg, 2015. március 11.