EU és Ukrajna

Az uniós csatlakozási tárgyalások csak a koppenhágai kritériumok teljeskörű végrehajtásával kezdődhetnek

2023. 11. 23.

Az Európai Parlament szerda esti plenáris ülésén a koppenhágai kritériumok létrehozásának 30. évfordulója alkalmából az Európai Unió bővítéspolitikájáról tárgyaltak a képviselők. Bocskor Andrea, a Fidesz EP-képviselője a témával kapcsolatban hangsúlyozta: „Ukrajna uniós csatlakozása csak abban az esetben támogatható, ha teljes mértékben végrehajtja az Unió csatlakozási feltételeit! A legfontosabb, hogy béke legyen Ukrajnában és komoly erőfeszítések történjenek a kisebbségi jogok helyreállítása terén!”

„A koppenhágai kritériumok azért születtek, hogy az Európai Unió bővítése egységes elvek és értékek mentén történjen. A bővítés célja az Unió stratégiai erősítése, békéjének és biztonságának biztosítása kell legyen. El kell kerülni, hogy az uniós csatlakozás üres hitegetéssé váljon a csatlakozni kívánó országok számára.  Az elmúlt évek azonban azt mutatják, hogy az EU bővítéspolitikáját kettős mérce jellemzi: míg a Nyugat-Balkán országai több éve teljesítenek a csatlakozás érdekében, mégsem történik előrelépés, Ukrajna viszont rohamlépésekben halad előre” – mondta el a képviselő.

Bocskor Andrea hangsúlyozta: „Ukrajna a háború kitörése után nyújtotta be csatlakozási kérelmét, elkötelezve magát az EU értékei mellett, vállalva az Unió által javasolt reformok végrehajtását. Azonban a reformok egy része csak látszat-cselekvés: Ukrajna a reformprogram álcája mögött meghozott törvényeivel szűkítette a kisebbségi jogokat, megfosztva ezzel az európai anyaországgal rendelkező nemzeti kisebbségeket a korábban szerzett jogaiktól. Példa erre az 1992-es kisebbségi törvényt váltó új nemzeti kisebbségekről szóló törvény Ukrajnában, mely visszalépést jelent az országban élő kisebbségek joggyakorlása tekintetében.”

Schaller-Baross Ernő a plenáris vita során hangsúlyozta: „Nemcsak a bizalmat, de az uniós tagállamok geostratégai érdekeit is sérti, hogy a Nyugat-Balkán egyes országait az EU már több mint tíz éve hitegeti, jelentős előrelépés nélkül. Mi, magyarok sajnálatos módon jól ismerjük a kettős mérce gyakorlatát az Európai Unió belső működéséből. Az ilyen gyakorlat a jogállamiság legfőbb ellensége Unión belül és kívül egyaránt.”

Strasbourg, 2023. november 23.