EU és Ukrajna

Kép forrása: Magyar Nemzet

Az ukrajnai háborús bűnök nem maradhatnak büntetlenül!

2022. 05. 19.

Az Európai Parlament ma az Ukrajnában elkövetett háborús bűncselekmények kivizsgálásáról vitázott és fogadott el jelentést. Bocskor Andrea és Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselői a jelentés kapcsán hangsúlyozták: a háborús bűnök nem maradhatnak büntetlenül, teljes körű kivizsgálás és felelősségre vonás szükséges.

Bocskor Andrea kiemelte: „Ukrajnában a háború miatt milliók váltak hontalanná, kényszerültek elhagyni otthonaikat, több ezren vesztették életüket, sebesültek meg, váltak erőszak áldozatává, köztük gyermekek, nők, idősek. Bucsa, Irpiny és sok más település szörnyű emberi tragédiákat rejt, melyekre mielőbb fényt kell deríteni! Az elkövetett háborús bűnök nem maradhatnak büntetlenül, azok azonnali független vizsgálatát sürgetjük és a bizonyított háborús bűnöket meg kell büntetni! Elítélem az Ukrajna ellen indított orosz katonai agressziót és minden olyan ebből adódó cselekedetet, amely emberi szenvedéseket okozott!”

Gál Kinga kifejtette: „Háborús bűncselekmények nem maradhatnak büntetlenül. Minden rendelkezésre álló eszközt igénybe kell venni, hogy fény derüljön a háborús bűntettekre, azok teljes körű kivizsgálásra kerüljenek és az elkövetőket felelősségre vonjuk. Törekednünk kell a háború befejezésére és a béke visszaállítására, hiszen minél inkább elhúzódik a háború, annál nagyobb mértékű lesz az emberi szenvedés”.

„Eddig minden szankciós csomagot támogattunk. Az olajembargót tartalmazó hatodik szankciós csomagot viszont nem tudjuk elfogadni, mert az tönkretenné a magyar gazdaságot. Nekünk a magyar emberek érdekeit kell szem előtt tartanunk: Magyarország energiaellátása biztonságban van, ezt nem kockáztathatjuk” – hangsúlyozta Gál Kinga.

Brüsszel, 2022. május 19.

Kép forrása: Magyar Nemzet