Felszólalások

Az Európai Unió fő célja a béketeremtés legyen!

2024. 01. 16.

Az Európai Parlament ma délutáni plenáris ülésén a preventív diplomácia befagyott konfliktusok kezelésében világszerte betöltött szerepét tárgyalta. Bocskor Andrea, a Fidesz EP-képviselője felszólalásában kiemelte: „Lassan két éve tart a háború Ukrajnában, melyet megfelelő diplomáciai és konfliktusmegelőző intézkedésekkel elkerülhettünk volna, de az EU óriási kudarcot vallott. És még fájóbb, hogy a több százezer áldozat ellenére, csak nagyon kevesen vagyunk azok, akik a mielőbbi békét szorgalmazzuk.”

„Ukrajnában nagyon súlyos a helyzet, és a háború befejeződése után is hosszú idő kell majd a következmények felszámolására. Pl. sok fegyver került felelőtlen kezekbe. Decemberben, a kárpátaljai Kereckén az önkormányzat tanácsülésén egy képviselő három kézigránátot dobott kollégái közé, többen súlyosan megsérültek, két ember életét vesztette. Mindeközben az EU, a béketeremtés helyett, a fegyverszállítások fokozására törekszik” – tette hozzá a képviselő.

A Fidesz EP képviselője hangsúlyozta: „Magyarországot a békéért, a diplomáciai párbeszéd melletti kiállásáért folyamatos támadások érik. Pedig, minden háború a tárgyalóasztalnál szokott véget érni. Az idő sürget!  Már így is túl sok az áldozat és túl nagy a veszteség, ezért fontos a mielőbbi béke!”

„Az Európai Unió létrejöttének egyik fő oka a tartós béke megteremtése volt, hogy Európában ne legyen több háború. Sajnálatos, hogy mára az eredeti eszmék és a cselekedetek eltávolodtak egymástól” – fejezte ki Bocskor Andrea.

Strasbourg, 2024. január 16.