EU és Ukrajna

Az Európai Néppárt ítélje el Kelemen Hunor Ukrajnából történő kitiltását

2019. 04. 17.

Bocskor Andrea kárpátaljai politikus kezdeményezésére levélben fordultak az Európai Néppárt elnökéhez, Joseph  Daulhoz, hogy ítélje el Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökének Ukrajnából történő kitiltását. A levél aláírói között szerepelnek a külhoni magyar  közösségeket képviselő EP-képviselők, Csáky Pál, Deli Andor, Sógor Csaba, Tőkés László, Winkler Gyula és a KDNP EP-képviselője, Hölvényi György.

Az ukrán hatóságok április 6-án megtagadták Kelemen Hunor belépését az országba, aki a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség 30. jubileumi közgyűlésére tartott. A román diplomata útlevéllel közlekedő politikust  utólag informálták, hogy  2020-ig nem léphet be Ukrajna területére, ennek okát azonban nem ismertették.

„Az Ukrán Határrendészet ilyen jogsértő intézkedése az Európai Néppárt magyar politikusával szemben elfogadhatatlan, ellentétes az európai értékekkel, a demokráciával” – áll a Joseph Daulnak küldött levélben.

A képviselők felszólították az Európai Néppárt  elnökét, hogy ítélje el az esetet és  tegyen konkrét lépéseket, hogy  az ukrán hatóságok hagyjanak fel a magyar nemzetiségű polgárok, politikusok vegzálásával, és ne akadályozzák a magyarok közötti kapcsolattartást. 

„Támogatni szeretnénk Ukrajna európai útját, és szeretnénk, hogy végre valós pozitív változások történjenek a demokrácia és a nemzeti kisebbségek jogait illetően” – zárták levelüket az Európai Parlament magyar képviselői.

Strasbourg, 2019. április 17.