Felszólalások

Az EU bővítési folyamata végre elmozdult a holtpontról

2022. 07. 06.

Az Európai Parlament a mai plenáris ülésén az Európai Tanács 2022. június 23–24-i ülésén elfogadott következtetéseiről vitázott. Gál Kinga és Bocskor Andrea a Fidesz EP-képviselői hangsúlyozták: a mostani geopolitikai helyzetben az EU elsődleges érdeke, hogy a szomszédságában béke legyen, a Nyugat-Balkán megőrizze stabilitását és biztonságát, ezért a bővítésnek újabb lendületet kell adni.

„A bővítés kérdése újabb lendületet vett azzal, hogy szimbolikus lépésként Ukrajna és Moldova tagjelölti státuszt kapott. Mindent meg kell tenni a béke elérése érdekében a térségben, a tagjelöltséget pedig azonos értékek és feltételek mellett kell mérlegelni. Így Bosznia-Hercegovinának és Georgiának meg kellett volna adni a tagjelölti státuszt, Szerbiával és Montenegróval megakadt csatlakozási tárgyalásokat fel kell gyorsítani, míg Albániával és Észak-Macedóniával pedig minél előbb meg kell kezdeni azokat. Továbbá Koszovó vízumliberalizációjának kérdése sem tűr további halasztást” – emelte ki Gál Kinga.

A mostani geopolitikai helyzetben az EU elsődleges érdeke a Nyugat-Balkán stabilitása és biztonsága, különösen most, az illegális migrációs nyomás erősödésével a térségben. Az élelmiszerhiány tovább fokozhatja ezt a nyomást. A régió országait nem engedhetjük át harmadik országok befolyásának, s minél előbb konkrét, pozitív  döntéseket kell hozni a Nyugat-Balkán tekintetében – tette hozzá a képviselő.

Bocskor Andrea rámutatott: „Ukrajna tagjelöltsége fontos politikai üzenet, de még nem jelent tényleges tagságot, addig sok feladatot kell elvégezni. Ennek egyik feltétele, hogy az ország területén élő nemzeti kisebbségek jogait tiszteletben tartják, garantálják számukra a nyelvhasználati és az oktatási jogokat, megalkotják a  kisebbségekről szóló új törvényt”.

„A kárpátaljai magyarok mindig is lojális állampolgárai voltak Ukrajnának, támogatták az EU-s integrációt, ezért bízom benne, hogy Ukrajna európai uniós tagjelöltsége előmozdítja a kárpátaljai magyarok jogainak érvényesítését is” – tette hozzá a képviselő”. 

Strasbourg, 2022. július 6.