EU és Ukrajna

Az EP szakbizottsága támogatja Ukrajna vízummentességét

2017. 03. 09.

Az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi (LIBE) Bizottsága ma döntő többséggel megszavazta az ukrán állampolgárok vízummentes beutazásáról szóló jelentést.

A vízummentes beutazás hatálybalépéséhez még szükséges a jövő heti plenáris ülésen történő pozitív elbírálás és az Európai Unió Tanácsának megerősítése.

A vízummentesség értelmében az EU szabad beutazást garantál azon ukrán állampolgárok számára, akik biometrikus útlevéllel rendelkeznek és turisztikai, családi vagy üzleti céllal utaznak az Unió területére, illetve félévente nem több mint 90 napot tartózkodnak az adott tagállamban.

Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő kiemelte: „A mai szavazás ismét egy kicsi, de annál fontosabb mérföldkő az ukrajnai vízummentesség elérésének útján. Egy hosszú folyamatnak a végéhez közeledünk, melynek eredményeképpen az ukrán állampolgároknak lehetőségük nyílik jobban megismerni az Európai Unió országait és részt venni a külföldi oktatási- és csereprogramokban. Továbbá a kárpátaljai magyarok is egyszerűbben, kisebb költséggel tarthatnak kapcsolatot az anyaországgal”.

Brüsszel, 2017. március 9.