Felszólalások

A minőségi digitális oktatás a jövő munkapiacának alapja

2021. 02. 09.

Az Európai Parlament plenáris ülése  tegnap este Nicolas Schmidt biztos részvételével az új európai készségfejlesztési menetrendről rendezett vitát. Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő, a téma néppárti felelőse felszólalásában hangsúlyozta: “Az erőforrás-hatékony, digitalizált és klímasemleges gazdaságra való átállás, illetve a mesterséges intelligencia bővülő alkalmazása új kihívások elé állítja a munkaerőpiacot. Új szakmák jönnek létre, miközben az eddigiek átalakulhatnak, vagy megszűnnek. Ez egyértelműen jelzi, hogy a készségek és képességek terén is sürgős változásra van szükség az Európai Unió és tagállamai versenyképességének érdekében”.

„A Covid19 világjárvány felgyorsította a digitális átállást és megmutatta a különböző korosztályok digitális készségeinek szintjét. A biztonsági intézkedések miatt tevékenységeink nagy része a digitális térbe tevődött át, a távmunka és a távoktatás milliók számára vált egyik napról a másikra a mindennapok részévé, felszínre hozva a digitális felkészültségünk korlátait” – mondta el Bocskor Andrea, a Kulturális és Oktatási Bizottság (CULT) fideszes alelnöke.

„A készségfejlesztés szempontjából rendkívül fontos a modern, innovatív és minőségi oktatás és képzés, melyek közvetlenül kapcsolódnak a munkaerőpiaci és társadalmi igényekhez, egyben hozzájárulnak a fiatalok fontos készségekkel való felvértezéséhez, felkészíti őket a valós életre. Kiemelten kell kezelni a szakképzést és az egész életen át tartó tanulás kérdését,  hiszen folyamatosan bővíteni kell a tudást és a tapasztalatokat. Az alap- és digitális készségek mellett, elengedhetetlen a nyelvi és a vállalkozói ismeretek, valamint a transzverzális képességek elsajátítása” – hívta fel a figyelmet a néppárti politikus.

Végezetül Bocskor Andrea kiemelte: a diákok mellett a felnőtteket és időseket is be kell vonni a digitális és egyéb képességfejlesztő programokba, képzésekbe, hiszen így maradhatnak aktív és tudatos tagjai korunk felgyorsult világának. 

Háttér: Az Európai Bizottság tavaly nyáron közleményt tett közzé ’A fenntartható versenyképességre, a társadalmi méltányosságra és a rezilienciára vonatkozó európai készségfejlesztési program’ címmel. A kezdeményezéssel a Bizottság arra törekszik, hogy a következő öt évre szóló európai politikai menetrend középpontjába helyezze a készségeket, hogy az egész életen át tartó tanuláshoz való jog valósággá váljon, és megvalósítsa a szociális jogok európai pillérének első alapelvét. Ennek a törekvésnek a megvalósításához a Bizottság ambiciózus mennyiségi célkitűzéseket javasol, melyek lehetővé teszik az előrehaladás éves mérését. A Bizottság felhívja a tagállamokat és az összes érdekelt felet, hogy járuljanak hozzá a készségek forradalmának megvalósításához, és maradéktalanul használják ki a Next Generation EU által kínált lehetőségeket.

Brüsszel, 2021. február 9.