Oktatás és kultúra

Az EP Kulturális és Oktatási bizottsága Aarhusban

2017. 05. 31.

 

Az Európai Unió egyik legsikeresebb kulturális projectje az évente két városnak odaítélt Európa Kulturális Fővárosa cím. 2017-ben a ciprusi Paphos és a dániai Aarhus nyerték el ezt a címet. Az EP Kulturális és Oktatási bizottsága rendszeresen ellátogat ezekbe a városokba értékelni a kitűzött célok megvalósítását, megtekinteni a fejlesztéseket és a kulturális évhez kötődő programokat. Ennek keretében látogatott el idén  2017. május 22-24-én a CULT delegációja Dánia második legnagyobb városába, Aarhusba.  A küldöttség a CULT képviselőiből és politikai csoportok tanácsadóiból állt.  A delegáció vezetője Bocskor Andrea, a CULT Bizottság alelnöke volt. A látogatáson rész vett még Helga Trüpel alelnök, illetve Maria Teresa Gimenez Barbat, Julie Ward, Isabela Adinolfi, Momchil Nekov  EP-képviselők, a szakbizottság tagjai.

Aarhus egyike a legrégebbi városoknak a Skandináv térségben, mely még jobban kiemeli kulturális jelentőségét. Itt található az Aarhusi Egyetem, mely beletartozik a legjobb tíz intézet közé, amelyet az elmúlt száz évben alapítottak. A küldöttség ide látogatott el a program első napján, hogy Marianne Ping Huang, fejlesztésért felelős koordinátorral és diákok egy csoportjával találkozzanak, megbeszéljék az Európai Unió diák- és kulturális programjait, többek között az Erasmus +t.  A nap további részében megismerkedtek az Aarhus 2017 project programjával, a menedzsment csoport prezentálásában Rebecca Matthews vezetésével. Az Aarhus 2017 program mottója Let’s rethink! vagyis Gondoljuk újra!, vagyis az ötlet lényege, hogy a közép-dániai régiót egyfajta kulturális laboratóriummá alakítsák át, a fiatalok és a társadalom széles csoportjait bevonva, a kultúra és a művészet eszközeivel közelítsenek a jövő kihívásai felé. Az újonnan megnyílt kulturális központ és könyvtár a Dokk1 körbevezetéséért a város régészprofesszorát Marie Ostergaard-ot illeti a köszönet.

 A hivatalos látogatás második napján a delegáltak megtekinthették az Aarhusi múzeum The Garden – The Past kiállítást, majd Hojberg és Silkeborg városába utaztak, ahol Mads Kärsten Holst vezetésével megtekintésre került a  Moesgaard Museum (MOMU), amely bemutatja a dán nép eredetéről tanúskodó régészeti gyűjteményt. A silkeborgi Jorn Museum-ban a nagy becsben tartott Adsger Jorn gyűjteménye volt látható.

A program sorozat harmadik napján egyéb érdekes programok mellett egy sajtókonferenciára került sor, ahol az Európai Parlament képviselői kifejezték köszönetüket a szívélyes fogadtatásért. Legutóbbi látogatásuk óta öt év telt el, amikor a város még csak pályázott az Európa kulturális Fővárosa címéért. Nagyra értékelték a város ez alatt az idő alatt elért fejlődését. Aarchus gazdag kultúrával és történelemmel rendelkező város, mely élt a város megújításának lehetőségével, adva egy újfajta vitalitást a kulturális életnek, otthont adva az új kreatív elemeknek. A kulturális főváros cím nagyon jó eszköz a társadalmi együttműködés erősítésére, a civil összefogásra, de egyben jó turisztikai vonzerőt is ad a városoknak. Ebben rejlik sikere!