EU és Ukrajna

Magasrangú résztvevők a kárpátaljai magyarok helyzetéről rendezett konferencián

2020. 10. 01.

Bocskor Andrea sajtóközleménye

Bocskor Andrea fideszes Európai Parlamenti képviselő szervezésében ma került sor az „Ukrajna és Kárpátalja a Covid-19 pandémia idején és a helyhatósági választások előtt” című online konferenciára.  A rendezvény célja az volt, hogy rávilágítson Ukrajna és a kárpátaljai magyar közösség jelenlegi helyzetére, az Európai Unió és Magyarország által Ukrajnának nyújtott segítségre, támogatásokra, és a közelgő ukrán helyhatósági választások tétjére a kárpátaljai magyar közösség szempontjából. 

Bocskor Andrea, a rendezvény házigazdájaként rámutatott arra, hogy 2020 tavaszán a koronavírus-járvány váratlan kihívások elé állította az országokat, a társadalom minden rétegét, az egészségügyet, oktatást az Európai Unión belül és kívül is. Az elmúlt hat hónap távlatából azonban lehetőség nyílik a tapasztalatok összegzésére: Ukrajna hogyan kezelte ezt a helyzetet, a kárpátaljai magyar közösség hogyan élte meg ezt az időszakot, illetve az EU és Magyarország milyen segítséget nyújtott.

A konferencián vitaindító előadást tartott Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős biztosa, aki ismertette az EU Ukrajnának nyújtott támogatásait, az EU Ukrajnával kötött társulási egyezménye révén lezajlott decentralizációs reformokat és a járványhelyzet által okozott súlyos problémák megoldását célzó új uniós pályázati lehetőségeket. A biztos kiemelte: nyomon követik, hogy Ukrajna miként kezeli a kisebbségek aggodalmait. Kiemelte továbbá  annak fontosságát, hogy az ukrán kormány tekintse partnernek a kisebbségeket és vonja be őket a készülő új kisebbségi törvény előkészítésébe.  Hangsúlyozta, hogy Ukrajnának teljes mértékben át kell ültetnie a jogszabályaiba az oktatási- és nyelvtörvénnyel kapcsolatban a Velencei Bizottság által megfogalmazott ajánlásokat.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség és a KMKSZ UMP elnöke beszámolt arról, hogy a  koronavírus-járvány felkészületlenül érte a kárpátaljai egészségügyet, így tavasszal a KMKSZ kezdeményezett jótékonysági gyűjtést a védőfelszerelések és fertőtlenítőszerek beszerzéséhez. Hangsúlyozta: problémának látja, hogy az ukrán hatóságok fokozatosan szűkítik a kisebbségi jogokat,  akadályozzák a magyar szervezetek és vezetők munkáját. Kiemelte: az új választási rendszer sok nehézséget és kihívást jelent, de küzdeni fognak az érdekképviselet megőrzéséért. A KMKSZ elnöke arra kérte az uniós biztost, hogy lehetőségei szerint segítse elő új határátkelők létesülését Kárpátalján, mely négy európai uniós országgal határos.

Potápi Árpád János, a nemzetpolitikáért felelős államtitkár a Magyarország által Ukrajnának a koronavírus-járvány elleni küzdelemhez jutatott támogatásokat összegezte, illetve kitért a közelgő választások fontosságára is. Az államtitkár biztosította a kárpátaljai magyar közösséget a Magyar Kormány további támogatásáról.

A konferencián Orosz Ildikónak, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnökének előadásában szó esett többek között a nemzeti kisebbségek oktatási helyzetének romlásáról Ukrajnában, hiszen egyre inkább háttérbe szorulnak a nemzetiségi iskolák. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, ha meg lenne a politikai akarat, hogy a magyarokat is őshonos kisebbségnek minősítse Ukrajna,  akkor meg lehetne őrizni az iskolarendszert. Orosz Ildikó felhívta a figyelmet, hogy a kárpátaljai magyarok nem kérnek mást, vagy több jogot, mint amit a magyarországi ukránok élveznek: képviselet a parlamentben, szabad nyelvhasználat az iskolákban.

Barta József a Kárpátaljai Megyei Tanács első elnökhelyettese az ukrajnai decentralizációt és járványügyi intézkedéseket mutatta be Kárpátalja példáján.  Felhívta a figyelmet arra, hogy az új választási rendszer megnehezíti a magyar érdekképviseletet, és az új közigazgatási egységek sem kedveznek minden esetben a kárpátaljai magyarok érdekeinek, például a régi magyar többségű beregszászi járás helyébe lépő új beregszászi járás már egyáltalán nem mondható magyar többségűnek.

A hallgatók a konferencia utolsó előadójától, Debreceni Mihálytól, az MTVA tudósítójától, a TV21 Ungvár főmunkatársától képet kaptak az ukrajnai közhangulatról  a járvány árnyékában és a helyhatósági választás előestéjén.

„Remélem, az Európai Unió és Ukrajna kapcsolatainak jövőbeli alakulásában még több figyelem fordul a kisebbségek helyzete felé, a kárpátaljai magyar közösség nyelvi-oktatási jogaira, hisz az európai értékek és az európai csatlakozás útjának a választása nem egyeztethető össze a kisebbségi jogok csorbításával. Fájó pont, hogy Ukrajna jelenleg nem partnerként kezeli az országban élő magyar kisebbségi közösséget, hanem problémát, terhet lát a magyarokban. Pedig Ukrajna európai és euroatlanti integrációjának útja Kárpátalján és Magyarországon keresztül vezet. Magyarország mindig segítő kezet nyújtott Ukrajnának a nehéz helyzetekben és továbbra is ezt kívánja tenni”- mondta az EP képviselő.

Bocskor Andrea zárszavában sok sikert kívánt a KMKSZ-nek az elkövetkező választási megmérettetésen, hiszen a jövő legfontosabb záloga, hogy megmaradjon az erős magyar érdekvédelem a helyi hatóságok minden szintjén.

Brüsszel, 2020. október 1.