Egyéb

Nemzetközi összefogás a tisztább környezetért és a Tiszáért

2024. június 22.

Helyszín:

Idő: 2024. június 22. |

Bocskor Andrea sajtóközleménye

A tegnapi napon került megrendezésre a “Határokon átnyúló összefogással a tiszta Tiszáért” című, Bocskor Andrea EP-képviselő által szervezett online konferencia, amely keretében európai uniós tisztviselők, kárpátaljai és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei helyi és regionális képviselők, vízügyi szakemberek, tudományos szakértők és civil aktivisták vitatták meg a Tisza szennyezettségének határokon-átnyúló problémáját és annak megoldási lehetőségeit, továbbá a hulladékgazdálkodás jelentőségét. A konferencia résztvevői a Tisza folyó környezetvédelmi kihívásainak megtárgyalását követően zárónyilatkozatot fogadtak el, amely kiemeli az érintett régiók jövőbeni együttműködésének fontosságát a környezetvédelem és a vízvédelem területén.

A konferencia nyitóbeszédében Bocskor Andrea kiemelte, hogy a Tisza forrásvidéke Kárpátalján található és több szempontból is érdemes odafigyelni a régióra, hiszen földrajzi fekvése révén az EU kapuját jelenti, történelmi és kulturális öröksége, valamint természeti adottságai miatt kiemelt és vonzó turisztikai célpont lehetne. Ehhez  viszont sokkal több erőfeszítésre lenne szükség a környezet és a vizek tisztaságának fenntartása érdekében, valamint a hulladékgazdálkodás területén. Kihangsúlyozta, hogy a konferencia célja, hogy mindezekre felhívjuk a nemzetközi figyelmet és hatékony megoldásokat is találjuk a meglévő gondokra.  

A konferencia tapasztalatainak összegzésében Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, a Kárpátaljai Megyei Tanács képviselője kiemelte, hogy a konferencia rámutatott Kárpátalja egyik legsúlyosabb problémájára, a szilárd hulladék kezeletelenségére. Hangsúlyozta, hogy a megyei közgyűlésben felveti ezeket a kérdéseket és javasolni fogja, hogy Kárpátalján dolgozzanak ki egy megyei programot a szilárd hulladék kezelésére, illetve továbbra is támogatni fogják a KMKSZ részéről azokat a kezdeményezéseket, amelyek a szemétkezelés problémájának megoldására irányulnak a régióban. 

„Örömömre szolgál, hogy a konferencia megvalósult, hiszen a természet és a környezet védelme elsődleges kell legyen, mind helyi, regionális, mind állami szinten. A Tisza és más több országot érintő folyó védelme csakis határokon átívelő, régiók és országok közötti együttműködéssel lehetséges, és ehhez az EU is segítséget nyújt. Fontos, hogy elfogadásra került egy zárónyilatkozat, amely figyelemre méltó kötelezettségvállalásokat tartalmaz, mint a környezet védelme mellett való elköteleződés, kiemelve a vizek és a hulladékgazdálkodás fontosságát, amit kormányzati és a helyi hatóságok szintjén is kezelni kell. A zárónyilatkozattal elismertük, hogy a civil szervezetekkel és a helyi aktivistákkal való együttműködés elengedhetetlen része a hatékony probléma-megoldásnak. A dokumentum kitér arra is, hogy a Tisza partvidéke nagy jelentőséggel bírna a lakosság számára turisztikai szempontból, ezért felszólítottuk az érintett hatóságokat, hogy a határ menti régióban is vizsgálják meg a folyó partjaihoz való hozzáférés lehetőségeit. Hangsúlyoztuk a környezetvédelemre és környezettudatosságra nevelés fontosságát minden korosztály esetében, a szelektálás, az újrahasznosítás és egyéb környezetbarát technikák jelentőségét a fenntarthatóság elérésében”- tájékoztatott Bocskor Andrea a konferenciát követően. 

A konferencia témájának vizuális prezentációjához Debreceni Kamilla, a TV21 Ungvár munkatársának „Tisz(t)a Víz” című riportfilmje nyújtott segítséget.

Brüsszel, 2021. június 17.