Kisebbségpolitika

Kisebbségi fiatalok ügyét vitatták Brüsszelben

2016. 01. 20.

Az Európai Parlamentben napirendre került az EU ifjúságügyi stratégiájának felülvizsgálata, eredményeinek értékelése, amelyre háromévente kerül sor. Az Európai Bizottság közleményére az Európai Parlament, a Régiók Bizottsága és a Gazdasági és Szociális Bizottság jelentéssel reagálnak.
A találkozón a Régiók Bizottságának jelentéstevője ismertette Az ifjúságpolitika terén folytatott európai együttműködés (2010-2018) című jelentéstervezetét Bocskor Andreával, a CULT szakbizottság alelnökével, a Fidesz-KDNP képviselőjével, aki ugyanebben a témakörben jelentéstevő az Európai Parlament részéről. A fiatalok által képviselt humán- és társadalmi tőke jelenti Európa egyik legnagyobb értékét a jövőre nézve. Az Európai Uniónak és tagállamainak célirányosan és komplex módon kell odafigyelnie a 90 millió európai fiatal jelentette kreativitásban, sokszínűségben és készségekben rejlő erőforrásra, lehetőségekre.
A felek egyetértésüket fejezték ki annak kapcsán, hogy európai szintű együttműködés és források szükségesek az Európai Unió és az azzal szomszédos országokban a nemzeti kisebbségi közösségekben élő fiatalok támogatása és esélyegyenlőségük biztosítása érdekében is. Ebben fontos szerepe van a regionális- és helyi szintű ifjúságpolitikai programoknak, valamint az ifjúsági munkanélküliség felszámolására irányuló célzott intézkedéseknek.