Kisebbségpolitika

Kárpátalja nap Brüsszelben

2018. 10. 10.

Immár negyedik alkalommal került megrendezésre Brüsszelben a Kárpátalja nap, Bocskor Andrea fideszes európai parlamenti képviselő és a Balassi Intézet – Brüsszeli Magyar Nagykövetség Kulturális Szolgálatának közös szervezésében. A rendezvényt Bocskor Andrea és Kovács Tamás Iván belgiumi nagykövet nyitották meg. Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke és Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az Ukrán Legfelsőbb Tanács képviselője is rövid beszéddel üdvözölte a jelenlévőket.

Ezt követően került megnyitásra Veres Ágota kárpátaljai festőművész Átjárók (Passage) című kiállítása. Bocskor Andrea, az EP Kulturális és Oktatási Bizottság alelnöke mutatta be a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett alkotóművészt, majd maga a művésznő ismertette művészetének mondanivalóját, hogy a látogatók megértsék, milyen üzenetet hordoznak és mit sugallanak a festményei.

A rendezvény második része 1944-be repítette vissza a jelenlévőket, mégpedig A Sátán fattya című filmen keresztül, melyet Zsigmond Dezső rendezett. A film vetítését megelőzően Molnár D. Erzsébet, történész, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola történésze, a Lehoczky Tivadar Intézet kutatója ismertette a kárpátaljai magyarság hányattatott sorsát, tragikus életét az adott korszakban. A nagysikerű filmet, mely Nagy Zoltán Mihály regénye alapján készült, magyar nyelven, angol felirattal tekinthették meg a jelenlévők. A film főszereplői, Tarpai Viktória, Szűcs Nelli és Trill Zsolt kárpátaljai színészek, akiknek nagyszülei személyesen élték át a több mint hetven évvel ezelőtti borzalmas világot.

A film vetítését követően panelbeszélgetésre került sor Zsigmond Dezső rendező, Tarpai Viktória színésznő és Molnár D. Erzsébet történész részvételével. A panelbeszélgetést követően a rendezvényt látogatásukkal megtisztelő vendégeknek lehetőségük volt megízlelni Kárpátalja ízvilágát, mégpedig a kárpátaljai káposztás paszuly által.

Brüsszel, 2018. október 10.