Brüsszelben járt az MCC kárpátaljai csapata

A Mathias Corvinus Collégium (MCC) a tavalyi év szeptemberében indította el Beregszászban, a Fiatal Tehetség Programot (FIT Program).

Ezzel egyidejűleg szintén meghirdetésre került az MCC-vel partnerségben a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ), a KMKSZ Ifjúsági Szervezete és Bocskor Andrea európai parlamenti képviselő szervezésében Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző (KKV) címmel olyan fiatalokat megcélzó program, akik érdeklődnek a közélet, illetve politika iránt.

Az első programhétvégét Ungváron szervezték a múlt év szeptemberében, a második pedig Budapesten került megrendezésre, ugyancsak tavaly novemberben.

Idén, február 5–7. között elrajtolt a KKV harmadik programhete, amelynek keretén belül Brüsszelben járt az MCC kárpátaljai csapata.

A program első napján, a Budapestre érkezést követően Dukász Magor online kampánymenedzser tartott előadást az MCC épületében, A kommunikációs terek változása a XXI. század politikájában témában.

Ezt követően a csapat Brüsszelbe repült.

Másnap reggel első helyszínként Magyarország Brüsszeli Állandó Képviseletét keresték fel a résztvevők, ahol Rusz Harry Alex, a Political and Security Committee (PSC) rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Szenes Cecília, Kelet-Európa, Oroszország és Közép-Ázsia (COEST) országaiért felelős szakdiplomata és Andrejkó László Nicolaidis-helyettes, Ázsia és a Csendes-óceáni térség (COASI) országaiért felelős szakdiplomata tartottak előadást, amit egy interaktív beszélgetés követett Az EU kül- és biztonságpolitikája és a magyar érdekképviselet lehetőségei, illetve Az EU és Ukrajna témában.

A program második helyszíne az Európai Bizottság (EB)volt. Itt Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sport­ügyekért felelős EB-biztossal került sor egy ugyancsak interaktív beszélgetésre, ahol a biztos úr ismertette az EB munkájára, valamint az Ukrajnára vonatkozó tevékenységüket.

Harmadik helyszínként az Európai Parlamentbe (EP) látogatott el a csoport, ahol Bocskor Andrea kárpátaljai fideszes európai parlamenti képviselő asszonnyal közös ebéden és beszélgetésen vehettek részt. Ezt követően körbevezették a csapatot az EP épületében. Végül Bocskor Andrea képviselő asszony, illetve Sógor Csaba, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben európai parlamenti képviselő tartottak előadást. Bocskor Andrea kiemelte az ifjúsági programokat, a joggyakorlatot, kisebbségvédelmet, a keresztény konzervatív értékeket. Felhívta a figyelmet a családok fontosságára, illetve a liberalizmus széleskörű elterjedésére. Előadásában kitért arra, miképpen támogatták az ukrajnai vízummentesség elősegítését, a Tisza Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás megvalósulását, a Kárpátaljai napok brüsszeli megrendezését. Hozzátette: fontosnak tartja a KMKSZ-nek az Európai Néppártban (EPP) való tagságának a kiharcolását, EU-s szintű jogalkotást a kisebbségek vonatkozásában, valamint a kulturális kapcsolatok erősítését.

A nap végén ismét repülőre szálltak a képzés résztvevői, éjszaka pedig szerencsésen megérkeztek Budapestre.

Csütörtök délelőtt két előadásra és közvetlen beszélgetésre került sor az MCC épületében. Először Nemes Szabolcs főosztályvezető-helyettes – Biztonságpolitikai és Non-proliferációs Főosztály, Külgazdasági és Külügyminisztérium – tartott előadást A NATO és Ukrajna témában. Ezt követően pedig Szalai Zoltánnal, az MCC igazgatójával került sor egy kötetlen beszélgetésre.

D.P.

Kárpátalja Hetilap