Felszólalások

Bocskor Andrea beszéde az Európai Parlamentben

2014. 12. 02.

A 2014-es évi európai parlamenti választások alkalmából a Fidesz-KDNP nemzeti listát állított, mellyel lehetőséget nyújtott, hogy a határain túl élő magyar közösségek képviselőket juttassanak a brüsszeli törvényhozásba. Ennek köszönhető, hogy most lehetőségünk nyílt szélesebb körben bemutatni Kárpátalját, a kárpátaljai magyarság életét, sorsfordulóit. Nagy örömömre szolgál, hogy az Európai Parlament képviselőjeként olyan eseményre invitálhattam önöket, mely nekünk, kárpátaljai magyaroknak igen fontos, hisz XX. századi történelmünk egyik legnagyobb tragédiáját, a málenykij robotot mutatjuk be. Annak is örülök, hogy ez alkalomból Brüsszelbe látogattak a kárpátaljai magyar értelmiség, politikai érdekképviselet, történelmi egyházak vezetői, képviselői, valamint a kárpátaljai sajtó munkatársai.
Az Országgyűlés 2012. május 21-én úgy határozott, hogy november 25-e legyen a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapja, mert 1953-ban ezen a napon 1500 politikai elítélt érkezhetett haza a Szovjetunióból. Úgy vélem, méltó lenne, ha a sztálinizmus áldozatairól nemcsak Kárpátalján és Magyarországon, de világszerte megemlékeznének. Az 1944. évi kárpátaljai magyar és német civil férfilakosság deportálásának bemutatása által a kiállítás és a megemlékezés célja az, hogy ezt a tragédiát Kárpátalja határain túl is megismerjék, átérezzék e talpalatnyi vidék hányatott sorsát (holokausztját).
Köszönet illeti azokat, akik bizalmukat fejezték ki irányomban a listára való ajánlásommal (KMKSZ-t és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolát), a Fidesz-KDNP-t a sikeres nemzetpolitikáért, és köszönet illeti a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolát, valamint a Lehoczky Tivadar Intézetet a kiállítás szakmai részének összeállításáért.