Oktatás és kultúra

Az ifjúság helyzetét tárgyalták meg a Régiók Bizottságában

2016. 10. 14.

 A rendezvény első részében a partnerség tagjai előadást tartottak az ifjúság témaköréről, az eddig megtett lépésekről, politikai vonalakról és azokről a meglévő progamokról, amelyek támogatják a fiatalokat (stratégiák, projektek, sikertörténetek, EU jelentések, helyi- és regionális programok és jól bevált tapasztalatok). A panelt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és a Régiók Bizottságának tagja nyitotta meg, aki rámutatott arra, hogy melyek a jelenlegi ifjúságügyi politika gyengeségei, valamint melyek azok a területek, amelyeken javitani kellene. Elmondta, hogy gyakran az oktatási rendszerek kínálata nincs összhangban a munkaerőpiaci kinálattal, ezért sürgősen cselekedni kell. Nagyon fontos a szakképzés és a duális szakoktatás, ezért a jól bevált gyakorlatokat ezen a területen is átkellene venni egymástól a tagállamoknak.    Szorgalmazza az egységes európai Ifjúsági Alapcsomag létrehozását, amelyben a tagállamok biztosítanák minden fiatal számára a szélessávú internethez való hozzáférést, a pályaorientáció segítését, a digitális analfabetizmus megszüntetését, a nyitott és elérhető finanszírozást a tudás megszerzéséhez, az első munkahely programot, az önkéntesség támogatását, illetve a második idegen nyelv tanulási lehetőségének biztosítását.

A rendezvény keretében mutatta be jelentését az európai ifjúságügyi stratégia  2013-2015 végrehajtásáról és annak eredményéről Bocskor Andrea, a Fidesz-KDNP képviselője. A fiatalok körében végzett felmérések szerint 2013 februárjában 23,9 %-os negatív csúcson volt az ifjúsági munkanélküliség Európában, mely 2016-ban 18,9%-ra csökkent. „Az eredmények fényében elmondható, hogy sok területen van előrelépés, de további intézkedésekre van szükség az ifjúsági munkanélküliség csökkentése, az életminőség és jövőkép javítása, illetve az egyenlő esélyek megteremtése érdekében. A tendencia országonként változó, van olyan tagország, ahol a munkanélküliség még mindig 40% körül van”- fogalmazott a néppárti képviselő. Mindezen célok eléréséhez uniós, de leginkább tagállami szinten módszeresebb, hatékonyabb együttműködésre van szükség számos szakpolitikai területen, így például a foglalkoztatás, az oktatás és képzés, a szociálpolitika, az ifjúságpolitika, valamint a kultúra és sport területén is. Bocskor Andrea kiemelte: fontos az ifjúsági programokhoz megfelelő uniós pénzügyi eszközt biztosítani, mint pl. az Erasmus+, az Európai Szociális Alap, a Horizont 2020, az Ifjúsági Foglalkoztatási Kezdeményezés.

A függetlenség megteremtése és a felelősségteljes családalapítás szempontjából igen fontos a stabil és jó minőségű munkahely, a biztonságos környezet. Mindezek alapját a jó oktatási és képzési rendszer tudja megadni. „Európának a népesség elöregedése miatt támogatnia kell a fiatalokat, ösztönöznie a családalapítást, gyermekvállalást” – emelte ki az EP oktatási és kulturális bizottságának fideszes alelnöke a workshopon.

A rendezvényen előadtak továbbá Csák László szakértő, Szabó Róbert, Heves megye elnöke és a Régiók Bizottságának tagja, Seszták Oszkár, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye elnöke és a Régiók Bizottságának tagja, valamint Winkler Gyula, EP-képviselő, a workshop moderátora. A rendezvény második felében fiatalok és ifjúsági szervezetek képviselői mondhatták el véleményüket, és intézhettek kérdéseket a panelben szereplő előadók felé.

A résztvevők aláirtak egy megállapodást az európai fiatalok együttműködési támogastásáról és a jó tapasztalokat cseréjéről egy 2017-ben sorra kerülő Erasmus +-hoz benyújtott projekt keretében. Az együttműködés célcsoportja diákok, fiatalok lesznek, továbbá tanárok, oktatási és közigazgatási személyzet, fiatal munkavállalók, ifjúságpolitikai szakértők. Az európai együttműködést támogatta Bocskor Andrea EP-képviselő, valamit Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektorasszonya és a Kárpátaljai Megyei Oktatási Bizottság elnöke, aki szintén jelen volt a workshopon.