EU és Ukrajna

Az EB válasza az ukrajnai állampolgársági törvénymódosításokra

2017. 07. 05.

Bocskor Andrea kárpátaljai politikus kezdeményezésére a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselői és a határon túli magyar képviselők az ukrajnai kettős állampolgárság szankcionálására irányuló törekvésekre hívták fel az Európai Bizottság figyelmét. Petro Porosenko ukrán elnök idén márciusban jelentette be az állampolgársági törvény módosítására vonatkozó javaslatát a Legfelsőbb Tanácshoz, mely a kettős állampolgársággal rendelkező állampolgárokat – akik önként vették fel más ország állampolgárságát – az ukrán állampolgárságtól való megfosztással sújtaná.

A néppárti képviselők rámutattak, hogy az egyébként is sok problémával küzdő ukrán társadalomban, egy háborús helyzetben és gazdasági krízisben lévő országban a konszolidáció helyett nem ésszerű újabb társadalmi konfliktusok gerjesztése és a létbizonytalanság erősítése. Ukrajnában ez a módosítás több százezer embert érintene, hisz a nehéz helyzet miatt sokan kénytelenek külföldön keresni a megélhetést. Világszerte több mint 100 országban bevett gyakorlat a többes állampolgárság elismerése, így érthetetlen, hogy a jelenlegi bonyolult helyzetben Ukrajnában miért akarják „boszorkányüldözésre” felhasználni ezt a témát. A Fidesz-KDNP delegációja  választ várt Federica Mogherini, Külügyi és Biztonságpolitikai Főképviselőtől arra: megengedhető-e, hogy Ukrajnában több százezer ember váljon hontalanná akaratán kívül illetve hogyan tudná az EB a feszültségek enyhítése irányába befolyásolni az eseményeket?

A napokban érkezett bizottsági válaszban Federica Mogherini alelnök kiemelte, hogy az Európai Unió arra ösztönzi Ukrajnát, hogy a jogszabályok kidolgozása során folytasson széleskörű, átlátható és inkluzív konzultációt. Az Európa Tanács által elfogadott, állampolgárságról szóló európai egyezmény, amelynek Ukrajna is tagja, kimondja, hogy minden állam saját joga szerint határozza meg, hogy kik az állampolgárai, ugyanakkor kitér arra, hogy a szabályok nem lehetnek diszkriminatívak, és magukban kell foglalniuk a hontalanság elkerülésének elvét.

Petro Porosenko államfő a nagy felháborodást keltő kettős állampolgárság szankcionálásáról szóló törvény-módosítási javaslatát annyiban módosította, hogy a kettős állampolgárságért a civil lakosságot nem, csupán a köztisztviselőket büntetnék, ami eddig is érvényben volt. Őket nemcsak a munkájuktól fosztanák meg, hanem az ukrán állampolgárságuktól is.  Bár a téma mostanában háttérbe került, teljesen nem rendeződött a kérdés.

Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő bízik abban, hogy a törvényalkotók figyelembe veszik állampolgáraik érdekeit és az Európai Tanács határozatait, nem esnek bele abba a hibába, hogy több százezer embert hontalanná tegyenek. „Az ukrán Alkotmány 25. cikke kimondja, hogy senki nem fosztható meg az állampolgárságtól akarata ellenére, így az állampolgársági törvény mindennemű módosításánál az alkotmányosság elvét is figyelembe kell venni. Az Európai Unió a társulási megállapodással az emberi és állampolgári jogok tiszteletben tartásának kötelezettségét rótta Ukrajnára, amit remélem be is fognak tartatni” – mondta el a néppárti politikus.

Strasbourg, 2017. július 5.