A 30 éves Erasmus programot ünnepli az Európai Parlament

A mai napon ünnepélyes keretek között tartják az Erasmus program 30. évfordulóját az Európai Parlament strasbourgi épületében. Az Erasmus kétség kívül az EU egyik legsikeresebb mobilitási programja, amelynek keretében eddig több mint 3 millió diák tanulhatott külföldön, valamint összesen 9 millió európai fiatalnak biztosított lehetőséget, hogy külföldi tapasztalatokkal, élményekkel gazdagodjanak. „Az Európai Parlament a továbbiakban is elkötelezett a program mellett, hogy minél több fiatal vehessen részt benne és a tudáson túl külföldi kulturális élményekkel, tapasztalatokkal, új készségekkel és képességekkel gazdagodjon”- hangsúlyozta Bocskor Andrea, az EP Kulturális és Oktatási Bizottságának alelnöke.

Az ünnepségen részt vett Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Helena Dalli, a máltai elnökség illetékes minisztere, valamint Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, sportért és ifjúságügyért felelős európai biztos, akik  a 9 millió Erasmus-résztvevőt szimbolizáló díjat adtak át az Erasmus különböző generációihoz tartozó három fiatalnak. Az ünnepélyes díjátadót az Erasmus+ 2020 utáni jövőjéről szóló eszmecserék követik, amelyeken a fiatalok, a program résztvevői és szervezetei, EP-képviselők, valamint a Bizottság tagjai és képviselői is kifejthetik véleményüket.

„Az 1987-ben indított program egy olyan sikertörténete az EU-nak, mely méltán kölcsönözte nevét a híres humanista filozófustól, Rotterdami Erasmustól, hisz az európai értékek elmélyítése mellett, az emberi kapcsolatok szorosabbá fűzésére is szolgál évtizedek óta. Az Erasmus+ fő vonzereje, hogy a külföldi egyetemeken, intézményekben tapasztalatot szerző fiatalok olyan készségekkel és tudással gazdagodnak, melyek előnyt jelentenek számukra a munkaerőpiacon, vagy egy vállalkozás beindítása során”- emelte ki Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő.

Az Erasmus+ tiszteletére az Unió olyan mobiltelefonos alkalmazást indított, amely a csereprogramokban résztvevő diákok, tanárok számára nyújt segítséget a programmal kapcsolatos ügyintézésében.

Háttér: Magyarország 1997 óta vesz részt az Európai Unió által támogatott oktatási programokban. Hazánkból eddig már 60.000 egyetemi és főiskolai hallgató vett részt az Erasmus-ban, ugyanakkor Magyarország is egyre vonzóbb célpont. Mostanra évente több mint 5.000 külföldi Erasmus-os hallgató érkezik magyar felsőoktatási intézményekbe vagy szakmai gyakorlatra Magyarországra. 2016-ban több mint 14.000 magyar résztvevője volt az Erasmus+ programnak az oktatási, képzési és ifjúsági területről. Legtöbben az Egyesült Királyságba, Németországba, Olaszországba és Spanyolországba utaztak külföldi tanulmányútra, szakmai gyakorlatra, vendégtanításra, továbbképzésre vagy önkéntes munka végzésére.