Magyar álláspont győzött fogyatékosságügyben!

Kósa Ádám fideszes EP-képviselő valamennyi, a fogyatékossággal élő nőkkel foglalkozó kompromisszumos javaslatát támogatta az Európai Parlament Foglalkoztatási és Szociális Bizottsága a mai napon Brüsszelben.

A fogyatékossággal élő nőkről szóló vélemény felelőse a Foglalkoztatási és Szociális Bizottságban Kósa Ádám volt, aki mindvégig a realitás talaján állva törekedett hatékony, ésszerű, és az érintettek számára kézzelfogható javaslatok kidolgozására, ezzel is elősegítve a Magyarországon és az Európai Unióban élő fogyatékkal élő nők helyzetének javítását.

A Kósa által kidolgozott kompromisszumos javaslatok elsősorban azt célozzák, hogy a fogyatékkal élő nők lehetőségei javuljanak a nyílt munkaerőpiacon. Ez megegyezik a magyar kormányzati törekvésekkel, hiszen például a tavaly bevezetett ún. rehabilitációs kártyával együtt már több mint 56.000, 2010 óta pedig 10.000-rel több fogyatékossággal élő embert foglalkoztatnak adókedvezménnyel Magyarországon a munka világában.

Az ellenszavazat nélkül támogatott vélemény elfogadása után Kósa Ádám kijelentette: „A munkahelyek akadálymentesítése kapcsán – ami már 2000 óta adóssága a nemzeti kormányzatoknak – Magyarországon éppen most indulnak azok a nagyszabású infrastrukturális, akadálymentesítési és informatikai fejlesztések, melyek egybecsengenek e vélemény tartalmával”.

Kósa Ádám fontos eredménynek tartja, hogy támogatásra lelt azon elképzelése, mely szerint nagyobb eréllyel kell visszaszorítani a nagy, bentlakásos intézményekben élő, az ott dolgozók nevelése, felügyelete, gondozása, és gyógykezelése alatt álló nők ellen irányuló szexuális bűncselekményeket. Ezt egyébként a 2012-ben elfogadott új Büntetőtörvénykönyv 197. §-a mint súlyosbító tényállásként fogalmazza meg. A képviselők abban is egyetértettek, hogy a médiában és politikai közbeszédben határozottan fel kell lépni a fogyatékossággal élő emberek, különösen a fogyatékkal élő nőkkel szembeni negatív jelzések és minősítések ellen. Kósa szerint megengedhetetlen, hogy a fogyatékos emberek helyzetét és a velük kapcsolatos kommunikációt pártpolitikai csatározások részévé tegyék.

„A fogyatékkal élő anyák és gyermekek vonatkozásában is több segítséget kell biztosítani, és ez összhangban van a kormányzati tervekkel, hiszen az ápolási díjat 40%-kal tervezik megemelni” – hívta fel a figyelmet Kósa Ádám néppárti politikus.