Oktatás és kultúra

XXVI. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor

2015. 07. 24.

A Szabadegyetemen három fő témakör került előtérbe, ezek a nemzetpolitika, külpolitika, gazdaságpolitika, emellett persze más témák is terítékre kerültek. Többek között szó volt a korrupció kérdéséről, emellett volt autonómia-kerekasztal is, amelyen dél-tiroli, katalán és baszk meghívottak is részt vettek. Lehetőség nyílt az erdélyi magyar politikai szervezetek vezetőinek az erdélyi magyar-magyar párbeszéd gyakorlására.

A román-magyar párbeszéd szintén hagyományos témaköre Tusványosnak. A szervezők a kezdetektől fogva fontosnak tartották, hogy rangos román meghívottak is jelen legyenek, ezért minden évben meghívnak vezető román politikusokat is. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy Tusványosra csak azok jönnek el, akik nyitottak a párbeszédre.

Az előző évekhez hasonlóan idén is jelen voltak Tusványoson a magyar kormány képviselői. Orbán Viktor miniszterelnökön kívül jelen volt Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Takács Szabolcs, európai uniós ügyekért felelős államtitkár, Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi bizottságának elnöke, valamint több államtitkár és helyettes államtitkár, országgyűlési és parlamenti képviselő is. A meghívottak között volt Csáky Pál, az MKP színeiben európai parlamentbe került képviselő, Deutsch Tamás, Tőkés László az európai parlament Fidesz-KDNP képviseletében akárcsak Bocskor Andrea kárpátaljai képviselő asszony, akinek előadására július 24.-én került sor kulturális diplomácia témakörben.

A kultúrpolitikának szentelt kerekasztal beszélgetésben továbbá részt vett Kósa András, a Balassi intézet – Bukaresti Magyar intézet igazgatója és Maróti Orsolya, a Balassi Intézet Magyar nyelvi tagozatának vezetője a Balassi Intézet képviseletében, Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár illetve Dr. Vasa László, a Külügyi és Külgazdasági Intézet főigazgató-helyettese. A kerekasztal résztvevői bemutatták saját helyükön és funkciójukban milyen lehetőségeik vannak a kulturális diplomácia csatornáinak kiaknázására, hogyan népszerűsítik a magyar kultúrát, a magyar nyelvet és hagyományokat.

A pénteki napon egy másik jelentős beszélgetésre is sor került, hiszen számos határon túli magyar régió vezetője képviseltette magát a nemzetpolitikai kerekasztal elnevezésű beszélgetésen. Kárpátaljáról Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke, Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke, Hordósi Dániel, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének alelnöke, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke és Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár vett részt az eseményen.

Az erdélyi szabadegyetem zárónapján hagyományosan Orbán Viktor miniszterelnök tartott beszédet.