Kisebbségpolitika

VII. Kárpátalja Nap Brüsszelben

2022. 11. 16.

Idén hetedik alkalommal került sor Brüsszelben a Liszt Intézetben a Bocskor Andrea, a Fidesz EP-képviselője által szervezett Kárpátalja Napra. „Kárpátalja még mindig a béke szigete, mégis érződnek a háború terhei, ezért fontos, hogy mielőbb béke legyen. A kárpátaljai magyarok ismét nehéz időszakot élnek, de kitartanak” – mondta el nyitóbeszédében Bocskor Andrea.

Bocskor Andrea a rendezvény kapcsán kifejtette: „ A kárpátaljai magyarok lojális lakosai Ukrajnának,  akik szeretnék megőrizni identitásukat, kultúrájukat és anyanyelvüket, és békében élni szülőföldjükön. Támogatjuk Ukrajna EU-s integrációját és reméljük, hogy a háború mihamarabb befejeződik”.

Az idei rendezvény a „Háború a keleti végeken” című panelbeszélgetéssel indult, de előtte levetítették a TV21 Ungvár által készített rövidfilmet, amely bemutatta hogyan változtak meg a kárpátaljai hétköznapok február 24-ét követően. A panelbeszélgetésen dr. Orosz Ildikó betekintést nyújtott a háború oktatásügyre-, dr. Oroszi Pál az egészségügyre-, Darcsi Karolina, a társadalmi folyamatokra, elvándorlásra és az ifjúságra gyakorolt hatását, míg dr. Brenzovics László a háborúhoz vezető utat és folyamatokat ismertette.

Az esemény második részében „Aki a Tisza vizét issza, vágyik annak a szíve vissza” című előadást láthatta a közönség, Szűcs Nelli és Tarpai Viktória Jászai Mari-díjas színművésznők előadásában, melyben Fedák Sárit, a XX. század egyik legnagyobb magyar színésznőjét elevenítik meg. A zenei kíséretet a Zsazsa bandája adta.

Az immáron hagyománnyá vált rendezvényt Kovács Tamás Iván, Magyarország belgiumi és luxembourgi nagykövete, Oszkó-Jakab Natália, a brüsszeli Liszt Intézet igazgatója és Bocskor Andrea EP-képviselő nyitották meg.

 Brüsszel, 2022. november 16.