EU és Ukrajna

VI. Kárpátalja Nap Brüsszelben

2021. 10. 14.

Bocskor Andrea, a Fidesz EP-képviselője a brüsszeli Liszt Intézet közreműködésével immár hatodik alkalommal rendezte meg a Brüsszeli Kárpátalja Napot, melyet idén, a 30 éve Ukrajna fennhatósága alatt élő kárpátaljai magyar közösséget ért jogi, biztonsági és mindennapi problémái megvitatásának szenteltek Ukrajna eurointegrációs törekvéseinek tükrében.

A hagyományokhoz híven a rendezvényen Bocskor Andrea EP-képviselő és Kovács Tamás Iván, Magyarország belgiumi és luxembourgi nagykövete köszöntötte a vendégeket. 

Dr. Bocskor Andrea EP-képviselő, dr. Várhelyi Olivér, szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős európai uniós biztos, dr. Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, a Kárpátaljai Megyei Tanács képviselője „Ukrajna és a kárpátaljai magyar közösség európai integrációs útja” c. panelbeszélgetéssel folytatták a rendezvényt, melyet dr. Demkó Attila, a Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetője moderált. Az előadók olyan fontos kérdéseket vitattak meg: mennyire törődik az EU a magyar közösséget ért jogsértésekkel, milyen változásokat hozott a kárpátaljai magyar kisebbség számára a Majdani forradalom és Volodimir Zelenszkij elnöksége, hogyan alakul Ukrajna eurointegrációs útja, hogyan érintette a vízummentesség a kárpátaljai magyarságot, és mit hozhat a jövő az ukrán – EU kapcsolatrendszer számára. A beszélgetés során kitértek arra is, hogy Brüsszel figyelemmel kíséri-e az Ukrajna és Magyarország között fennálló feszültséget, és történt-e előrelépés a kisebbségi jogok garantálásának előmozdításában, továbbá milyenek az ukrán-magyar kapcsolatok és a kárpátaljai magyarság perspektívái.

A panelbeszélgetést követően Burányi Adrienne Éva, a brüsszeli Liszt Intézet igazgatója invitálta színpadra a Kárpátaljáról érkező Sodró együttest és Orosz Melinda színművészt, akik az „Idegenben keserűbb a sírás” című prózai, zenés, táncos előadás keretében a kisebbségi létérzés, a szülőföldtől való elszakítottság érzését elevenítették a brüsszeli közönség elé.

„Ukrajna deklarálta, hogy az EU-ba és a NATO-ba törekszik, sőt, az egyetlen olyan ország a világon, amely ezt az alkotmányába is foglalta. Európa is érdekelt abban, hogy Ukrajna, egy stabil ország legyen, ahol betartják az emberi jogokat. Hiszen számos alkalommal mondják azt az európai vezetők, hogy az EU egy értékközösség is, nem csak egy gazdasági szövetség, s emiatt mi minduntalan felhívjuk a figyelmet az olyan dolgokra, amelyek szűkítik a kisebbségi, és így az emberi jogokat is. Vannak korlátok, amelyek között az EU tud szerepelni, de sikerült ezekben a kérdésekben eredményeket is elérni. Például a tegnapi EU-Ukrajna csúcstalálkozó közös nyilatkozatába bekerült egy olyan passzus, ahol elmondják, hogy a kisebbségi jogok fontosak, Ukrajnának be kell tartania a nemzetközi kötelezettségvállalásait, illetve a változtatások esetén konzultálni kell a Velencei Bizottsággal, más nemzetközi szervezetekkel és a kisebbségekkel is. Reméljük, hogy ebben az esetben ez nem csak írott malaszt marad, hanem a gyakorlatban is megvalósul. Ez nem egy könnyű dolog, azonban kétségtelen tény, hogy az EU-nak e kérdések rendezésében akár döntő szerepe is lehet” ̶  nyilatkozta Brenzovics László, a KMKSZ elnök a panelbeszélgetés témáját érintően. 

„Elmondhatatlanul nagy öröm számomra, hogy a járvány okozta egy éves kihagyás után, idén újra sikerült megrendezni a Brüsszeli Kárpátalja Napot és főként, hogy személyes jelenlét keretében vitathattuk meg a kárpátaljai magyar közösség égető problémáit: hogyan élik meg Ukrajna kisebbségi jogokat szűkítő politikáját,  az őket ért megfélemlítéseket, és hogy hogyan vészelik át a mindennapokat az EU-hoz közeledő, de annak értékeitől távolodó Ukrajnában. Üdvözlöm, hogy az EU fontosnak tartja a kisebbségek védelmét, hiszen a tegnapi EU-Ukrajna csúcstalálkozó zárónyilatkozatának szövegébe bekerült egy különálló pont az ukrajnai nemzeti kisebbségek jogainak védelméről is. Nagyon fontosnak tartom, hogy minden nemzetközi fórumon napirenden legyen Ukrajna reformfolyamata mellett ez a számunkra lényeges kérdés is!” – nyilatkozta a rendezvényt követően Bocskor Andrea.

Brüsszel, 2021. október 14.