Felszólalások

Változások szele Európában: A döntés a nép kezében van!

2019. 04. 16.

Bocskor Andrea európai parlamenti képviselő tegnap esti strasbourgi plenáris felszólalásában a választások fontosságáról, s az európai politikai elit felelősségéről beszélt. Továbbá reményét fejezte ki, hogy Európának olyan vezetői lesznek, akik számára fontosak a hagyományos keresztény európai gyökerek, a család szerepe és az európai őshonos nemzeti kisebbségek. 2019 tavasza óriási változásokat hozhat, hiszen az Európai Unió és Ukrajna is dönt arról, hogy milyen irányt vegyen a jövőben. Az európai választások tétje, hogy a bevándorláspártiak vagy a bevándorlást ellenzők kerülnek a kormányrúdhoz. Míg az ukrajnai választások tétje, hogy az ország valóban rálép-e az európai demokratikus jogállamiság útjára.

A közelgő ukrán elnökválasztás második fordulójával kapcsolatban a képviselő rámutatott: „A húsvétkor zajló választásra szimbolikusan rávetül a vallási ünnep jelentése, a feltámadás, a hit és a remény, hiszen az évek óta nehéz helyzetben lévő ország polgárainak nagy többsége jelentős változásokat remél az elnökválasztásról”.

Bocskor Andrea kiemelte: „Bízom abban, hogy Ukrajna elnökét a választópolgárok akarata szerint, demokratikus módon választják meg és Ukrajna végre elindul az európai jogállamiság útján. Felszámolják a korrupciót és valódi reformok kezdődnek, továbbá enyhül az etnikai alapú feszültségkeltés, megszűnik az ellenségkép-teremtés, a vegzálások és a magyarellenes támadások, megfékezik a szélsőségeseket, és a megválasztott elnök megvédi az országban élő nemzeti kisebbségek, közöttük a kárpátaljai magyarok jogait!”

„Remélem, hogy Ukrajnának olyan elnöke lesz, aki nem osztja fel a lakosságot első- és másodrangú polgárokra, aki tiszteletben tartja a megszerzett alkotmányos jogokat és nemzetközi kötelezettségvállalásokat” – hívta fel a figyelmet a kárpátaljai politikus.

Háttér: Az európai parlamenti választásokra idén május 24-26. között kerül sor. Április 21-én, húsvét vasárnapján pedig az ukrán állampolgárok dönthetnek arról, hogy egy új elnöknek, Volodimir Zelenszkijnek vagy az elmúlt öt évet meghatározó mostani elnöknek, Petro Porosenko szavaznak bizalmat az ukrán választások második fordulójában.

Strasbourg, 2019. április 16.