Kisebbségpolitika

V. Kárpátalja Nap Brüsszelben

2019. 11. 20.

Idén ötödik alkalommal szervezte meg Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő a Balassi Intézettel közösen a Brüsszeli Kárpátalja Napot, melynek célja bemutatni Kárpátalja és a kárpátaljai magyar közösség értékeit, múltját, jelenét, fájdalmait és örömeit.

Az immáron  hagyománnyá vált rendezvényt Kovács Tamás Iván, Magyarország belgiumi és luxembourgi nagykövete és Brenzovics László, a  Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke nyitotta meg.

Az idei rendezvény emléket kívánt állítani a 75 évvel ezelőtt  malenkij robotra elhurcolt  több tízezer magyar és német férfinak, hiszen az 1944 őszén történt szovjet megszállás és az Erzsébet napon kezdődő deportálások jelentik a kárpátaljai magyarok egyik legnagyobb tragédiáját. Ennek kapcsán került bemutatásra a Nemzeti Színház  Gulág virágai című zenés dokumentum drámája, Földes László, Hobo és Rácz József előadásában, Vidnyánszky Attila rendezésében.  Az előadáson elhangzott versek, novellák, visszaemlékezések hűen bemutatták a  kényszermunkatáborok  és a szovjet korszak kegyetlen világát.

A színházi előadás mellett a látogatók megtekinthették Bocskor László Én Kárpátaljám című  fotógyűjteményét,  amely a Kárpátaljára jellemző tájat és az építészeti örökséget hivatott bemutatni, rávilágítva a vidék magyar gyökereire, múltjára és jelenére. 

“Örömmel tölt el, hogy az Európai Unió szívében  hagyománnyá nőtte ki magát rendezvényünk, és az itteni közönséggel évről évre sikerült megismertetni Kárpátalja egy-egy kis szeletét, de egyben felhívni a figyelmet a kárpátaljai magyar közösség nyelvi, politikai jogaiért folytatott küzdelmeire, a szülőföldhöz való ragaszkodásunkra”  – mondta el Bocskor Andrea EP-képviselő.

Brüsszel, 2019. november 20.