EU és Ukrajna

Uniós fellépésre van szükség a kárpátaljai magyarság védelmében!

2019. 07. 24.

Bocskor Andrea, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője levélben hívta fel Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság új elnöke, David Sassoli, az Európai Parlament új elnöke, Johannes Hahn, bővítésért felelős biztos, Federica Mogherini, az Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselő, Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke, valamint több EP-képviselő és kisebbségi jogvédő szervezet figyelmét az ukrajnai parlamenti választások során tapasztalt jogsértésekre.

A fideszes politikus levelében pontos tájékoztatást adott a kárpátaljai magyarság képviselőivel szembeni visszaélésekről, hatósági vegzálásokról az előrehozott parlamenti választás kampányában. Bocskor Andrea felhívta a figyelmet, hogy a szavazók megtévesztése érdekében az ukrán Központi Választási Bizottság a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökével, Brenzovics Lászlóval szemben azonos nevű jelöltet jegyzett be. A képviselő levelében említést tett a kárpátaljai szavazókat megtévesztő provokatív szórólapokról és a kampánycsend ideje alatt küldött megtévesztő SMS-ekről. Mindemellett bizonyítottan sor került szavazatvásárlásra is a hátrányos helyzetben élők körében.

Bocskor Andrea hangsúlyozta: „Az előrehozott parlamenti választás rövid idő alatt történő megszervezése pozitív, de a magyar többségű választási körzet létrehozásának elutasítása, a hatósági visszaélések, a nemzeti kisebbségek képviselőivel szembeni egyenlőtlen feltételek kialakítása negatív hatással van a demokráciára, az általános emberi, polgári és nemzeti kisebbségek jogokra”. A képviselő arra kérte az uniós vezetőket, hogy jobban figyeljenek oda az Ukrajnában gyakori kisebbségi jogsértésekre, hiszen pozitív változások csak a törvényesség, a társadalmi- és jogegyenlőség valós megteremtésével indulhatnak meg.

Brüsszel, 2019. július 24.