Felszólalások

Uniós fellépés szükséges a kárpátaljai nemzeti és etnikai kisebbségek védelmében!

2018. 07. 03.

Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő tegnap esti plenáris felszólalásában kérte az Európai Unió vezetőit, hogy kövessék figyelemmel az ukrajnai eseményeket és szólítsák fel az ukrán hatóságokat az állampolgárok jogainak és békés együttélésének biztosítására. „Ukrajnában látszólag reformok zajlanak, de az országban élő kisebbségek egyre nehezebb helyzetben vannak, az alkotmány biztosította jogaik folyamatosan szűkülnek, napi szinten diszkriminációval néznek szembe”- mutatott rá a néppárti politikus.

Ukrajna 2014-ben az európai integráció útját választotta, melyet az EU számos eszközzel támogat: vízummentesség, társulási és szabadkereskedelmi egyezmény, pénzügyi támogatás. A társulási  egyezmény  értelmében Ukrajna köteles garantálni az alapvető emberi és kisebbségi jogokat és szavatolni a biztonságot a területén élők  számára.  Az Európai Uniónak pedig kötelessége felügyelni a társulási megállapodásban foglalt kritériumok végrehajtását.

A fideszes képviselő szerint nem szabad szemet hunyni afölött, hogy az utóbbi időben Ukrajnában felerősödtek a szélsőséges megnyilvánulások a nemzeti és etnikai kisebbségekkel szemben. „A hatalom jogszűkítései mellett ultra-nacionalista szervezetek alakultak, melyek tevékenysége veszélyes a kisebbségekre nézve. Élő példa erre a kárpátaljai magyar érdekvédelmi szervezet székházának a felrobbantása, vagy a múlt héten történt romagyilkosság. Szélsőséges szervezetek tagjai az utóbbi két hónapban hat támadást hajtottak végre a romák ellen. Legutóbb egy 24 éves magyar roma férfi vesztette életét, többen megsebesültek, köztük egy gyermek is” – mondta el Bocskor Andrea, aki köszönetét fejezte ki  Antonio Tajaninak, az  Európai Parlament elnökének, hogy a plenáris ülés kezdetén megemlékezett a gyilkosság áldozatáról.

Strasbourg, 2018. július 3.