EU és Ukrajna

Uniós biztos: figyelembe kell venni a Velencei Bizottság véleményét az ukrán nyelvtörvényt illetően

2017. 10. 18.

Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő 2017. szeptemberben 11-én levélben tájékozatta Johannes Hahn európai szomszédságpolitikáért és a csatlakozási tárgyalásokért felelős biztost az ukrán oktatási törvényről. A biztos válaszlevelében rámutatott: kiemelten fontos az országban az ukrán, mint államnyelv és a nemzeti kisebbségek nyelveinek védelme közötti egyensúly fenntartása.  Nyomatékosította továbbá, hogy a nemrég elfogadott törvénynek feltétlenül összhangban kell állnia Ukrajna nemzetközi kötelezettségvállalásaival.

„Az ukrán hatóságok figyelmét kezdettől fogva felhívtuk, hogy kérjék ki a releváns nemzetközi szervezetek véleményét az új törvény kapcsán, különösképpen az Európa Tanácsét. Erre személyesen kértem Klimkin külügyminisztert, amikor New Yorkban találkoztunk az ENSZ közgyűlésén.  A Velencei Bizottság véleményét is figyelembe kell, hogy vegyék, mind a tartalom, mind a törvény végrehajtási mechanizmusa terén” – hangsúlyozta Johannes  Hahn.  A szomszédságpolitikáért és a csatlakozási tárgyalásokért felelős biztos levelében biztosította Bocskor Andrea képviselőt, hogy szorosan követik az ukrajnai eseményeket és készek együttműködni Ukrajnával  annak érdekében, hogy ne sérüljenek az országban élő nemzeti kisebbségekhez tartózó állampolgárok jogai.

Háttér: Bocskor Andrea levelében a törvény kisebbségi jogokat sértő 7. cikkelyére hívta fel a biztos figyelmét, mely ellentétes Ukrajna nemzetközi kötelezettségvállalásaival, a Regionális, valamint a Kisebbségi Nyelvek Európai Kartájában foglaltakkal, az Európa Tanács Nemzeti Kisebbségek Védelméről szóló Keretegyezményével, illetve a magyar-ukrán alapszerződéssel.  Mindemellett  kitért arra, hogy a Petro Porosenko ukrán államfő által aláírt oktatási törvény sérti az ország területén élő nemzeti kisebbségek alkotmányos és szerzett jogait.

Brüsszel, 2017. október 18.