EU és Ukrajna

Ukrán oktatási törvény: Elfogadhatatlan az EU-Ukrajna Parlamenti Társulási Bizottság zárónyilatkozata

2018. 04. 23.

Az EU-Ukrajna Parlamenti Társulási Bizottság (EU-UA PAC) 2018. április 18-19-én tartotta 7. plenáris ülését Strasbourgban. Az ülésen az Európai Parlament és az ukrán Legfelsőbb Tanács képviselői vettek részt. A találkozón elfogadott záródokumentum szövege és elfogadása kapcsán Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő kiemelte: „Mélységes felháborodásomnak és elégedetlenségemnek adok hangot, és elhatárolódom a zárónyilatkozat ukrajnai oktatási törvényre vonatkozó részétől”.

„A szokatlanul rövid határidő ellenére számos módosító indítványt nyújtottam be a szöveghez, mind az ukrán oktatási törvényt, mind az etno-politikai koncepció diszkriminatív jellegét illetően, valamint a kisebbségi média elnyomása, és a választási törvény kisebbségbarát korrigálását érintő kérdésekben” – emelte ki a néppárti politikus.  A hasonló ülések közös zárónyilatkozatainak megvitatása és jóváhagyása minden hivatalos bizottsági ülés napirendjének kulcsfontosságú eleme, amely elegendő számú tag jelenlétét, véleménynyilvánítását és szavazatát igényli.  „Ennek ellenére a Bizottságot vezető elnök az ülés időkorlátainak túllépése miatt, személyes döntése alapján a napirendben rögzített szavazást későbbi időpontra halasztotta. Így a záródokumentum a szöveg megvitatása és a magyar EP-képviselők részvétele nélkül, szűk körben került megszavazásra, így módosító javaslataim minimálisan sem lettek figyelembe véve a szövegben. Mindezen körülmények komolyan megkérdőjelezik az egész dokumentum jogszerűségét” – hangsúlyozta a képviselő.

„A záródokumentumot így nem támogatom, s ezt írásban jeleztem az EU-Ukrajna Parlamenti Társulási Bizottság elnökének is” – emelte ki Bocskor Andrea. A dokumentum ukrán oktatási törvényre vonatkozó pontja ahelyett, hogy felszólítaná az ukrán kormányt a kisebbségekkel való konstruktív párbeszédre és az oktatási törvény 7. cikkelyének módosítására, elégedettségének ad hangot az eddigi eredményeket illetően. Az elfogadott nyilatkozat az Ukrajnában élő kisebbségek szempontjából lényeges és megoldatlan kérdéseket hagy figyelmen kívül, nem kifogásolja azokat a jogsértéseket és jogszűkítéseket, amiket az ukrán kormány az utóbbi hónapokban elkövetett, ellenben pozitív színben tünteti fel az ukrán hatóságok reformjait, „erőfeszítéseit”.

Bocskor Andrea a mai napon Darius Rosatinak, az EU-Ukrajna Parlamenti Társulási Bizottság elnökének levélben is eljuttatta az eljárással és a szöveggel kapcsolatos aggályait és kifogásait.

Brüsszel, 2018. április 23.