EU és Ukrajna

Ukrajna nem teljesíti a Kisebbségvédelmi Keretegyezmény által vállalt kötelezettségeket

2022. 02. 18.

z Európai Parlament Kisebbségi Munkacsoportjának mai ülésén Bocskor Andrea, a Fidesz EP-képviselője kezdeményezésére bemutatták a Nemzeti Kisebbségek Védelméről szóló Keretegyezmény ukrajnai végrehajtásáról készített alternatív jelentést, mely magyar szemszögből mutatja be annak végrehajtását.

Bocskor Andrea elmondta: ” Annak ellenére, hogy Ukrajna a Keretegyezmény és más dokumentum ratifikálásával nemzetközi kötelezettséget vállalt a kisebbségi jogok védelmére, a jogalkotási folyamat révén ezek egyre szűkülnek”.

„Ukrajna kisebbségi jogokat szűkítő jogalkotása a nemzetközi szerződések betartását hivatott intézmények hallgatólagos beleegyezésével történik. A nemzeti kisebbségek alkotmányban és számos nemzetközi szerződésben garantált anyanyelvi oktatáshoz fűződő jogát felszámoló 2017-es oktatási törvény 7. cikkével kapcsolatban máig nem nyilvánult meg sem a Keretegyezmény betartását felügyelni hivatott Tanácsadó Bizottság, sem a hasonló feladatokat ellátó Nyelvi Karta szakértői bizottsága” – mondta Brenzovics László, a KMKSZ elnöke.

Az árnyékjelentést bemutató prof. dr. Csernicskó István, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora szerint: „az elemzésük jelzi, a kárpátaljai magyar közösség elkötelezettségét az általános emberi jogok iránt, igényüket és eltökélt szándékukat identitásuk és anyanyelvük megőrzésére, a szerzett jogaik megtartására”.

Strasbourg, 2022. február 17.