Oktatás és kultúra

Újabb lehetőségek az Európai Oktatási Térségben

2022. 05. 19.

Az Európai Parlament csütörtöki ülésén került sor az Európai Oktatási Térség 2025-ig történő létrehozásáról szóló előterjesztés vitájára. Bocskor Andrea, a Fidesz EP-képviselője üdvözölte, hogy a kezdeményezés előmozdítja a minőségi, átjárható és egész életen át tartó oktatás megvalósulását. Kiemelte: “Minél több embert kell segíteni, hogy részt vehessen a készség-fejlesztésben, tovább- vagy átképzésben”.

A képviselő szerint a munkaerőpiaci változások következtében az alapképzésben megszerzett készségek és kompetenciák gyorsan elavulnak, egyre nagyobb igény mutatkozik a felnőttképzési lehetőségek, vagy külföldi tapasztalatszerzés iránt. Ezért is fontosak az EP javaslatában bemutatott mikrotanúsítványok és az egyéni tanulmányi számlák, melyek rugalmasabb lehetőségeket biztosítanak azok számára, akik fejleszteni szeretnék magukat.

A képviselő azonban hangsúlyozta, hogy a mikrotanúsítványok bevezetése önkéntes kell maradjon a tagországok számára, ezzel is tiszteletben tartva a tagállami hatásköröket, nemzeti hagyományokat. Bocskor Andrea szerint Magyarország példaértékű felsőoktatási reformokat hajt végre. Magyarországon a felsőoktatásban cél a nemzetközi oktatási és kutatási térben magasan pozícionált, a társadalmi kihívásokra válaszolni képes, a gazdasági sikerességet alapjaiban meghatározó felsőoktatási rendszer működtetése, melynek alapvető szempontja a nemzetközi versenyképesség. A képviselő nyomatékosította, hogy “az Európai Oktatási Térség és a mikrotanúsítványok bevezetése előrelépést jelenthet a képesítések automatikus és kölcsönös elismerése terén az európai és a harmadik országbeli, így pl. az Ukrajnából a háború miatt áttelepült diákok számára is, ami már a jelenlegi nehéz helyzetben is nagy segítség lenne”.

Brüsszel, 2022. május 19.