Külügy

Támogatni kell az Unió külső határait védő Magyarországot

2022. 10. 19.

„Hazánk történetének legnagyobb humanitárius akciója keretében rendkívüli erőfeszítéseket teszünk az ukrán menekültek segítésében” – hangsúlyozta Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke az Európai Parlament kedd esti, az ukrajnai háború migrációs hatásairól szóló vitában. Emlékeztetett: mindeközben Magyarország déli határain óriási mértékben növekszik az illegális migráció okozta nyomás. „Az elhibázott brüsszeli migrációs stratégia javítására, az Európai Unió külső határainak védelmét ellátó Magyarország támogatására van szükség” – hívta fel a figyelmet Gál Kinga.

„Az egyik legtöbb ukrán menekültet befogadó uniós tagállam vagyunk. Folyamatos, széleskörű ellátással segítjük az érkező menekülteket, akik többségében gyermekek, nők és idős emberek” – jelentette ki Gál Kinga. „Több ezer ukrán gyermeknek biztosítottunk helyet köznevelési intézményekben. Továbbá egészségügyi felszereléseket küldtünk, segítséget nyújtunk a sebesült ukrán katonák rehabilitációjában is” – mutatott a magyar kormány intézkedéseire a képviselő.

„Mindeközben délről, a nyugat-balkáni útvonalon érkező illegális migránsok, többnyire fiatal férfiak száma is rohamosan nő. Felfegyverzett csoportok szervezetten támadtak a határőrökre.” – emlékeztetett a képviselő: „Ez is azt mutatja, szükséges az Európai Unió külső határvédelmének megerősítése. Az elhibázott brüsszeli migrációs stratégia helyett támogatni kellene az Unió külső határait védő Magyarországot” – mutatott rá Gál Kinga.

Bocskor Andrea a vita kapcsán kiemelte: „Az orosz agresszió miatt több millió ember kényszerült elhagyni szülőföldjét és az elhúzódó háborúval ez a szám egyre növekszik. Emellett, Kárpátalján, Ukrajna legkisebb megyéjében közel 300 ezer belső-ukrajnai menekült tartózkodik jelenleg is. A régió vezetése, a helyi kistérségekkel és segélyszervezetekkel összefogva, mindent megtesznek, hogy ezek az emberek megfelelő lakhatást, egészségügyi ellátást, élelmezést, a gyermekek iskoláztatást kapjanak, de vészhelyzet esetén ők is az EU felé indulhatnak. Ezért kiemelkedő szerepe van a közúti infrastruktúra és a határátkelők fejlesztésének. A tél közeledtével, a harcok eszkalálódásával és az energiaválság mélyülésével tovább fokozódhat a menekülthullám, így erre időben fel kell készülni a határellenőrző pontokon is, emberséges körülményeket kialakítva az Ukrajnát elhagyni kényszerülő védtelen nők és gyermekek számára”.

Strasbourg, 2022. október 19.