Kisebbségpolitika

Nemzeti összetartozás napja: Ismét egy parlamentben a Kárpát-medencei magyar közösségek képviselői

2014. 06. 04.

A Fidesz-KDNP kormány 2010 óta számos lépést tett a trianoni sebek begyógyítása és a határon átnyúló nemzetegyesítés megvalósítása érdekében, így bevezette a nemzeti összetartozás emléknapját és megalkotta a kettős állampolgárság intézményét.

A május 25-i európai parlamenti választásokkal e folyamat egy újabb fontos állomásához érkeztünk. A Fidesz-KDNP nemzeti lista elsöprő mértékű támogatásának, valamint a határon túli magyar pártok jó szereplésének köszönhetően, közel 100 év után ismét egy parlamentben dolgozhatnak az anyaország, valamint Felvidék, Kárpátalja, Erdély és Vajdaság képviselői. A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja büszke arra, hogy a delegáció tagjaként dolgoznak Tőkés László erdélyi, Bocskor Andrea kárpátaljai és Deli Andor vajdasági politikusok, míg Schöpflin György a világban szétszóródott magyarságot fogja képviselni. A delegáció emellett a korábbi gyakorlatnak megfelelően a jövőben is szorosan együttműködik a felvidéki és erdélyi európai parlamenti képviselőkkel.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja egy olyan Európai Unióért fog dolgozni, amelyben a nemzeti közösségek anyanyelvhasználata és kisebbségi jogainak biztosítása megkérdőjelezhetetlen. Meggyőződésünk, hogy a környező nemzetekkel való békés együttélés és a közös gyarapodás záloga az egyének polgári- és a közösségek kisebbségi jogainak tisztelete és érvényesítése, a szabad identitásválasztás és az anyanyelvhasználat biztosítása. Ahogyan a korábbi években, úgy a jövőben is határozottan ki fogunk állni ezekért a jogokért.